Unfpa Suriyeli Sağlık Personelini Eğitiyor

Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) tarafından Türkiye'deki Suriyeli sağlık personeline yönelik "Afetlerde Asgari İlk Sağlık Hizmet Paketi" konulu eğitim verildi.

Unfpa Suriyeli Sağlık Personelini Eğitiyor

Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) insani yardım ekibi tarafından, 12-15 Ağustos tarihlerinde Şanlıurfa’da Suriye’den Türkiye’ye sığınan 24 hekim, hemşire, ebe, eczacı ve diş hekimine “Afetlerde Asgari İlk Sağlık Hizmet Paketi” konulu eğitim verilmeye başlandı. UNFPA’nın Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Kurumu Başkanlığı ile yaptığı mutabakat çerçevesinde, Türkiye’deki Suriyeli nüfusun özellikle ana ve yeni doğan sağlığını daha nitelikli duruma getirebilmek amacıyla eğitiliyor. Eğitim programı ile dil ve kültür farklılıkları gibi engellerin aşılması, hizmet gereksinimi olanların daha rahat iletişim kurabilmeleri ve hizmetlerden daha etkili yararlanabilmeleri sağlanacak. UNFPA, bu eğitimde Sağlık Bakanlığının yanı sıra IMPR (Uluslararası Orta Doğu Barış Araştırmaları Merkezi) ile de işbirliği yapıyor. Eğitimin sonunda katılımcılar hizmetlerin yönetimi ve eş güdümünde gerekli uluslararası standartlardaki becerileri kazanması hedefleniyor. Eğitilen Suriyeli sağlıkçılar, Sağlık Bakanlığı ve diğer kuruluşlarla daha yakın işbirliği içinde, kendilerine izin verilen hizmet sunum birimlerinde çalışma imkanı bulacaklar. Program açılışında konuşan Birleşmiş Milletler Üreme Sağlığı Türkiye Program Koordinatörü Dr. Gökhan Yıldırım, Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu ile İnsani Yardım ve Kalkınma Programı kapsamında Türkiye’ye gelen Suriyelilerin kadınların ve çocukların sağlık hizmetlerine erişimini güçlendirmek, onların sağlık hizmetlerinden yararlanmasını sağlamak ve bu koşullarda sağlık kalitelerini geliştirmeyi hedeflediklerini kaydetti.

Yıldırım, "Bugün Türkiye’de ilk defa Arapça Suriye'den gelen sağlık personeline hizmet içi eğitim vereceğiz. Böylece Suriye’den gelen konuklarımız kendi dillerini konuşan sağlık personelleri aracılığıyla sağlık bilgisine ve erişimine daha kolay erişecek. Suriye’den gelen hekim, hemşire, diş hekimi, eczacı toplam 24 sağlık personeline anne ve çocuk sağlığı hizmetleri geliştirme konusunda bir teknik ve farkındalık eğitimi vereceğiz” dedi
İngilizce konuşan ve Arapça'ya tercüme eden UNFPA Türkiye Temsilcisi Dr. Zahidul Huque ise eğitim programının öneminden bahsetti.

Bugün başlayan eğitimin 4 gün süreceği belirtildi.
Kaynak: İHA