Sağlık Bakanlığı'ndan Ebola açıklaması

Türk Hava Yolları'na ait uçakla Nijerya’dan gelen bir yolcuda yüksek ateş ve kusma belirtileri görülmesi üzerine Ebola paniği yaşandı.

Sağlık Bakanlığı'ndan Ebola açıklaması
Nijeryalı yolcu ile çocuğu, ilk müdahalenin ardından hastaneye kaldırıldı. Sağlık Bakanlığı şu an için Ebola virüsünün bulunduğunu söylemenin mümkün olmadığını bildirdi.

Türk Hava Yolları'nın (THY) Airbus A330 tipi uçağında 4 yaşındaki çocuğuyla seyahat eden 32 yaşındaki Nijeryalı kadın yolcu, uçuş sırasında yüksek ateş ve kusma şikayetiyle kabin ekibine başvurdu.

Hastanın durumu kaptan pilota bildirildi. Kaptan pilot, hastaya müdahale edilmesi amacıyla piste sağlık ekibi talep etti.

İnen THY uçağındaki diğer yolcular, terminale alındı. İlk müdahalesi Atatürk Havalimanı'nda görevli Port Clinic ekipleri tarafından uçak içinde yapılan yolcu, Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğüne bağlı ekipler tarafından da kontrol edildi.

Nijeryalı yolcu, sağlık ekiplerine hamile olabileceğini bildirdi.

Ebola virüsü taşımadığı düşünülen ve yüksek ateş şikayeti devam eden Nijeryalı yolcu ile çocuğu, kontrol amaçlı Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Kliniği'ne kaldırıldı. THY'nin Lagos-İstanbul seferini yapan uçağının ise dezenfekte edildiği belirtildi.

Omorawa, hastane önünde ambulans içinde yaklaşık bir saat bekletildi.

Görevliler, yetişkin ile çocuk enfeksiyon kliniklerinin farklı olduğunu belirterek, çocuğun annesinden ayrılmak istememesi üzerine İl Sağlık Müdürlüğü'nden talimat beklenildiği için gecikme yaşandığını ifade etti. Nijeryalı kadın ve çocuğu, daha sonra ayrı ayrı kliniğe alındı.

SAĞLIK BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

Öte yandan Sağlık Bakanlığı'nca, İstanbul'da Ebola şüphesiyle gözlem altına alınan hastayla ilgili yazılı açıklama yapıldı.

Açıklamada, Nijerya'nın Lagos şehrinden İspanya'nın Barselona şehrine giden İstanbul aktarmalı THY uçağının, Atatürk Havalimanına bugün sabah saatlerinde iniş yaptığı, uçağın yolcuları arasındaki Nijerya uyruklu 34 yaşındaki bir kadında "yüksek ateş ve kusma" şikayeti olması üzerine, Sağlık Bakanlığı Türkiye Hudut ve Sahiller Genel Müdürlüğü Atatürk Havalimanı Sağlık Denetleme Merkezi ile temasa geçilerek söz konusu hastanın uçaktan indirilmeden tedbir amaçlı gözlem altına alınmasının sağlandığı belirtildi.

Hasta ve beraberinde seyahat eden 4 yaşındaki çocuğunun ilk muayenesinin uçakta yapıldığı, daha sonra 112 Acil Ambulansı ile İstanbul'daki bir hastanede gözlem altına alındığı kaydedilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Hastanın uzmanlar tarafından muayene ve tetkikleri devam etmekte olup, sağlık durumuyla ilgili ayrıntılı açıklama durumu takiben yapılacaktır. Söz konusu hastada şu an için Ebola virüsünün bulunduğunu söylemek mümkün olmamakla birlikte, geldiği ülkenin Nijerya olması sebebiyle Sağlık Bakanlığı olarak en küçük bulguyu dahi dikkatle değerlendirmeye almaktayız."

Varış noktası Barselona olan yolcu uçağının tahliye edildiği, küçük bir enfeksiyon ihtimaline karşın "Derin temizleme ve dezenfeksiyon" yapıldığı belirtildi.