(özel Haber) Uyuşturucuyla Mücadele Edenlerden Hayrete Düşüren İddialar

Uyuşturucuyla mücadele konusunda Eskişehir’de kurulan Hayata Evet De Derneği mensupları, hayata geçirdikleri “Uyuşuyorum” adlı proje kapsamında sürdürdükleri çalışmaları ve karşılaştıkları hayrete düşüren olayları anlattı.

(özel Haber) Uyuşturucuyla Mücadele Edenlerden Hayrete Düşüren İddialar

Dernek mensuplarından ve hayata geçirilen projede yer alan sanatçı Enka Koray, Hayata Evet De Derneği olarak başladıkları projede birçok evreyle karşılaştıklarını ve birçok madde bağımlısıyla görüştüklerini söyledi.

1982 yılından bu yana yapılan en büyük madde bağımlılığı projesini başlattıklarını ve çok garip durumlarla karşılaştıklarını belirten Koray, “Bir üniversitenin dekanı bize, 'Benim çocuklarım uyuşturucu kullanmıyor. Benim çocuklarım uyuşturucu kullanmadığı için benim böyle bir projede yer almama gerek yok' deyince ilk şokumuzu bu şekilde yaşadık. Sonrasında yine bir görüşmede aldığımız bir bilgiye göre; Eskişehir’deki Yunus Emre Devlet Hastanesi’nde bir personel nöbet anında uyuşturucu kullanıp da o krize girmiş. Bunun gibi daha bir sürü kanımızı donduran olay oldu” dedi.

“AĞABEY ŞEYTAN BİLE UYUŞTURUCUDAN KORKUYOR”
“Bizim dikkatimizi çeken ve bizim canımızı acıtan bir olay oldu” diyen Enka Koray, “Vefat eden eroin bağımlısı Melek’in hikayesi demeyelim de, bu bir hikaye değil, yaşam öyküsü. Şu anda hiçbir şekilde basında bahsedilmeyen, insanların göremediği, insanların söylemeye korktuğu bir olay aslında bu söyleyeceğim şey. Melek’in ölmeden bir gün önce, polis memurlarımıza dediği şu kelime bizi şoka soktu ve çok etkilendik bundan. Polis memuru, “Neden kullanıyorsun? Öleceksin bak. Hiç korkmuyor musun?” dediği zaman Melek de, “Ağabey şeytan bile uyuşturucudan korkuyor. Şeytan bile uyuşturucu kullanana yaklaşmıyor. Böyle bir illet” dedikten bir gün sonra altın vuruş yaparak öldü” ifadelerini kullandı.

“HER GÜN NEREDEYSE BİN KİŞİ BONZAİ'DEN HASTANEYE KALDIRILIYOR”
Kayıtlara göre her gün ülke genelinde neredeyse bin kişinin Bonzai'den hastaneye kaldırıldığına dikkat çeken Koray, “Bunlar çok ilginçtir ki, çocukları olan, evli çiftler var aralarında. Ağabey ve kardeşler var beraber kullanan çünkü Bonzai öyle bir şey ki; evet bütün uyuşturucular tehlikeli fakat insanların esrar diye aldıkları maddeleri sıkmaları, üstlerine sıkıp da insanları bu şekilde kandırmaları ve şu Bonzainin asıl hiç kimsenin bilmediği olayı. Bonzai, insanı ölüm tribi denilen yani emir komuta bölümüne sokuyor. Yani bir Bonzai kullanıcısına, “Sen şu an kuşsun” dediğiniz zaman 7’nci kattaysak atlıyor kendisi. Böyle olduğu için de insanlar bu kullanıcıları kullanıyorlar ve Bonzai ilk içenin başına gelen şey, bu Sağlık Bakanlığı tarafından da açıklandı, Eskişehir’deki Kimya Mühendisleri Odası tarafından da açıklandı. İlk olan şey, ritm bozukluğu ve panik atak. Bu şekilde bağımlı oluyorlar. Yani, 'Ben bunu bir daha içersem kalbimin bu çarpıntısı olmayacak' diye diye en kısa sürede de hayatlarını kaybediyorlar” diye konuştu.

“FARKINDALIK OLUŞTURMAK İÇİN KAMU SPOTLARI ÇEKMEYE BAŞLADIK”
Bu zamana kadar uyuşturucu hakkında bir kamu spotunun çekilmediğini hatırlatan Koray, şöyle devam etti:
“Biz Hayata Evet De Derneği olarak, farkındalık oluşturmak için kamu spotları çekmeye başladık. Çekimlerini devam ettiriyoruz. Ünlü yönetmen Askan Masti bize destek oluyor. Birkaç tane daha ismini vermek istemediğimiz yönetmenler bize destek oluyor. Filmlerde veya yayınlanan kamu spotlarında insanların o ölüme geçiş anını göstermiyorlar? Nasıl ölüme gidiyorlar? Bunları hiçbir şekilde göstermiyorlar. Biz bu kamu spotlarında, kısa filmde ölüme geçişi göstereceğiz, ölüme gidişi göstereceğiz. Hayata Evet De Derneği olarak bize çok büyük bir görev düşüyor, ailelere de çok büyük görev düşüyor, sanatçılara ve devlet büyüklüklerine de çok büyük görevler düşüyor. Birçok sanatçı arkadaşım da, sanatçı arkadaşımın arkadaşları da bu projeye destek olmak istiyoruz dediler. Biz bu zamana kadar hiçbir sivil toplum örgütünün yapamadığı kamu spotlarını ve kısa filmi, farkındalık oluşturmak için büyük bir cesaret ile Hayata Evet De Derneği olarak bu projenin startını verdik ve inşallah en kısa zamanda da insanlara yardım etmek istiyoruz.”

“BEN 15 GÜNDÜR KARDEŞİMİ YATAĞA BAĞLADIM, BİZE YARDIM EDİN DİYEN İNSANLAR VAR”
Enka Koray, "Lütfen bize yardım edin" şeklinde mesajlar, mailler aldıklarını anlatarak, “Şimdiden maillerimize, mesajlarımıza hatta sanatçılara bile bu proje içinde olan sanatçılara bile, “Lütfen bize yardım edin diyen” birçok insan var. “Ben 15 gündür kardeşimi yatağa bağladım Enka, bize yardım edin Hayata Evet De Derneği olarak” diyen insanlar var. Sivil toplum örgütleri, bu Bonzai haberleri ölüm haberleri çıkana kadar neredelerdi? Neden biz bu farkındalığı oluşturduktan sonra, neden biz bu basın toplantısını yapıp sanatçıları işin içerisinde soktuktan sonra ortaya çıktılar? Onlar çıkadursunlar, bir şeyler yapmayadursunlar. Biz istikrarlı bir şekilde buna devam ediyoruz ve Hayata Evet De Derneği olarak da insanlara yardım edeceğiz inşallah. O yüzden de devlet büyüklerinde de tüm basın mensuplarından da destek bekliyoruz” şeklinde konuştu.

“HİÇBİR ŞEKİLDE KORKMAYIN, BİZ YANINIZDAYIZ”
Madde bağımlılarına yönelik sözlerini sürdüren Koray, son olarak şunları kaydetti:
“Lütfen korkmayın, bize ulaşabilirsiniz. Şimdi herkes şunu zannediyor; madde bağımlıları tedavi için gittiği zaman cezaevine atılacak, işte ne bileyim kapalı bir alanda tutulacaklar. Hayır değil. Çok iyi bir şekilde rehabilite edilecek yerler var ki zaten biz de bunların ön ayağı olduk. Rehabilitasyon merkezleri ve iyileşme sürecindeki kamplara, o yüzden lütfen korkmayın ailenize danışın. Yani aileniz sizi bu şekilde asla reddetmez çünkü onlar sizin anneniz ve babanız. O yüzden hiçbir şekilde korkmayın, biz yanınızdayız hem sanatçılar olarak hem de Hayata Evet De Derneği olarak.”

"9 YAŞA KADAR İNEN UYUŞTURUCU 4 YIL İÇİNDE TÜRKİYE'DE CİDDİ BOYUTLARA ULAŞACAK"
Dernek mensuplarından ve proje sorumlularından Özge Akdeniz ise, uyuşturucu probleminin şu an 9 yaşa kadar düşmüş durumda olduğundan bahsederek, uyuşturucu probleminin 4 yıl içerisinde Türkiye için çok ciddi boyutlara ulaşacağına dikkat çekti.

Hazırlanacak kamu spotlarında birçok ünlü ismin yer alacağını anlatan Akdeniz, şöyle konuştu:
“Bu bizi çok tedirgin ettiği için ve sürekli üniversite ortamındayız özellikle Eskişehir’de çok fazla öğrenci potansiyeli olan bir şehirdeyiz. Burada çevremizde gördüğümüz ölüm olaylarının artışı suç oranlarının artışıyla biz bu konuda neler yapabiliriz diye harekete geçtik. Proje kapsamında bize destek veren ünlü sanatçılar da yer alacak. Başta Nuri Alço, Enka Koray, Can Tosun, Özge Kebkebir, Salih Demiryaran, Nazan Öncel, Tuğba Ekinci, Hande Yener gibi sanatçılarımız bize destek veriyorlar. Sanatçılarımız, oyuncularımız ve sporculardan kamu spotlarımız yer alacak. Aynı zamanda farkındalık oluşturmak için sosyal medyada özellikle yayınlamak istediğimiz 8 dakikalık bir kısa filmimiz olacak. Bu tamamen mizansen bir senaryodan yapılacak olan film. Çok çarpıcı olarak belirlediğimiz hedef kitleye ulaşacağına inanıyoruz.”
Kaynak: İHA