Ödemiş Kent Konseyi Yeni Dönemin İlk Toplantısını Yaptı

Ödemiş Kent Konseyi yeni dönem çalışmalarını, Ticaret Odası’nda yapılan toplantı ile açtı.

Mesut Ekmekçi başkanlığında yapılan tanıtım toplantısına Kent Konseyi üyelerinin yanı sıra Ödemiş Kaymakamı Abdullah Dölek de katıldı.

Toplantının ana gündem maddesi Ödemiş Gölcük’te çıkarılmak istenen altın oldu.
Açılış konuşmasını yapan Ödemiş Kent Konseyi Başkanı Mesut Ekmekçi, “Ödemiş Kent Konseyi kentte yaşayan bütün seslerin bir araya geldiği kentin güzelliği refahı daha iyi hale getirilmesi yaşamın daha iyi olması gibi konularda söz sahibi olan çalışmalarının yerel yönetimler tarafından dikkate alınması gereken bir konseydir. Ödemiş Kent Konseyine her birimiz birer doğal üyeyiz. Bugün burada hem tanışmanın yanında hem de Ödemişimizin sorunlarını masaya yatıracağız. Önümüzdeki süreçte nasıl yol izleyeceğiz olacak. Bugün ana başlığımız ise Gölcük’te aranmak istenen altın oldu. Herkese şimdiden teşekkür ederim” dedi.

Katılımın yüksek olduğu toplantıda bazı üyeler geçmiş dönemde yapılan çalışmalarla ilgili kısa bilgiler verdiler.

“İPEK BÖCEKÇİLİĞİ BÖLGEDE KORUNMALI DEVAM ETTİRİLMELİ”
Ödemiş’te geçen dönemde yapılan ipek böcekçiliğinin de ön plana çıktığı toplantıda konu ile ilgili olarak bilgi veren kapanan mahalleye çevrilen Birgi Belediyesinin son belediye başkanı Cumhur Şener ipekböcekçiliğinin bir zamanlar merkezinin Birgi ve Ödemiş olduğunu dile getirdi. Birgi Belediyesi olarak ipek böcekçiliği konusunda teşvikler yaptıklarını belirten Şener daha sonra bu işi Ödemiş Kent Konseyinin üstlendiğini ve bugün üretimde ciddi rakamlara ulaşıldığını bundan sonrada ayrı realitede devam ettirilmesi gerektiği söyledi.

Cumhur Şener ipek böceği konusunda yaptığı bilgilendirmenin ardından Gölcük’te altın arama isteminin daha önce Birgi üzerinde yaşandığını o dönemde önüne geçmek için bu platformun çalıştığını kaydederek şunları söyledi:
“HAVZA-PLAT, DAHA ÖNCE BİRGİ KEMER’DE ALTIN ARAMAK İSTEYENLERİN ÖNÜNE GEÇTİ KEMER YAYLASINI KURTARDI”
“Geçtiğimiz süreçte Birgi’nin üzerinde Kemer yaylasında 500 hektar alanda altın aramak isteyen bir firma çıkmıştı. Ama o günde varlığını hissettiren Küçükmenderes Havzası Tarih ve Doğa Platformu bu işi bilimsel yaklaşımlarla üstesinden gelmişti. Kemer’de zeytin, kestane, kiraz, elma ve diğer tarımsal ürünlerin yetiştiği çok büyük bir yayla. Yer üstü zenginliklerimizi o gün birlikte koruduk. Bugün de Gölcük yaylamızda aynı şey yaşanmaktadır. Bu bölge tarımda üretimde, hayvancılıkta, arıcılıkta, doğa ve tarihi turizm de ciddi ekonomik katkı sunan bir bölgedir. Burada yaşayan insanlar geçimlerini bu olgulardan sürdürmektedir. Bence Ödemiş’in en öncelikli hayati konusu budur. Kent Konseyi olarak bu konuyu ön planda tutmamız gerekiyor”
Havza Plat üyelerinden Ödemiş ÇYDD Başkanı Ömer Akşahan konu ile ilgili olarak bilgiler vererek torunlarımız için burada olduklarını geleceğe daha temiz bir Ödemiş bırakılması gerektiğini vurgu yaptı.

“BU OVANIN YILDA 1 MİLYAR DOLAR TARIMSAL EKONOMİSİ VAR”
Havza Plat Sözcüsü Özkan Akgün, “Bölgede altın aranmaya başlanır ise yaylalarımız ve ovamız tahribat altında kalacak. Altın firması altın için 4 yıl burada işlem yapacak ise bıraktığı tahribat ile bizler kaç yıl baş başa kalacağız. Kamyonlarla toprağın buradan alınıp Bergama’ya taşınılması planlanıyormuş. Bu ilk günlerde göstermelik olur. Daha sonra sinayürlü arama devreye girer. Diğer türlü olsa o kamyonların bırakacağı tahribatı siz düşünün. Diğer yandan biz verimli toprağımızın da taşınmasını istemeyiz. Kamyon başına 2 milyar gibi bir altın çıkarılacağı hesaplanıyor. Bu ovanın sezonda 1 milyar dolar tarımsal ekonomisi var. Bunların hepsini hesaplayarak bu olayı irdelemeliyiz. Havza Plat olarak Kent Konseyi olarak siyaset üstü hepimiz yan yana ovamızda böyle bir şeye izin vermemiz gerekiyor. Bunun içinde çalışmalarımız yoğunlaşarak devam edecektir” dedi.

Tüm konuşmaları önerileri istekleri dinleyen Kaymakam Abdullah Dölek Ödemiş’e hep birlikte sahip çıkılmasını altını çizdi.

“ÖDEMİŞ 130 BİN NÜFUSLU DEV BİR İLÇE”
Dölek, “Ödemiş 130 bin nüfuslu tarımda, süs bitkilerinde ve hayvancılıkta önemli bir potansiyeli olan ülkemizin dev ilçelerinden bir tanesi. Bugün kent konseyimiz burada geniş katılımlı bir toplantı yaptı. Bu toplantıda birçok başlık öne çıktı. Geçmişte barajımı istiyorum, kaldırımlarımı işgal etme, ipek böcekçiliği üretimi gibi konuları irdeledik. Birgi Kemer’de düşünülen altın aramanın önüne geçilmesi ve bugün Gölcük’te altın aranma istenmesi konusu. Bugün toplantımızın ana gündemi sıcağı sıcağı yaşanan Gölcük’teki altın aranma konusu oldu. Bu konuda siz sivil toplum örgütlerine, meslek kuruluşlarına büyük görevler düşüyor.”
“BİZİ ÖDEMİŞ’İN ELİ DEĞNEKLİ SAHİBİ GÖRMEYİN”
“Evet, şehrin sahibi ben Kaymakam olarak belediye başkanı başkan olarak görünüyormuş gibi ama bu kentin asıl sahipleri sizlersiniz. Bizler şehrin yönetim dümenindeyiz. Ben tek başıma iş yapsam onun adı Abdullah Dölek cumhuriyeti olur. Bizi Ödemiş’i eli değnekli sahibi görmeyin. Ödemiş’in her konusunda altın arama isteminde, şehrin trafiğinde, kaldırımların işgalinde, tren yollarının işlemesinde, hastanede, postanede, ipek böcekçiliğinde köyünde beldesinde yaşanan istenen yapılması gereken her şeyin adresi Kent Konseyidir.”
“KENT KONSEYLERİ ŞEHİRLERİNİ MARKA YAPMAK İÇİN VARDIR”
“Kent Konseyleri benim için bu anlamda yer alır. Bu durumun devamında Kent Konseyi o şehir marka şehri yapmak içindir. Ödemiş Kent Konseyi Ödemiş’i marka şehri yapmak için her konuda çaba sarf etmelidir. Burada herkes uzman olduğu alanda uzman olduğu konuda işini yapar ise sağlıklı sonuçlar kendiliğinden gelir. Bugün birisi kendi işini yapmak isterken başkasının hakkını gasp etmeye hakkı yoktur. Kent konseyinden her alanda ve her konuda biz yöneticilerin beklentileri çok yüksektir. Beni de her zaman önemli konularda toplantılara çalışmalara dâhil edebilirsiniz.”
“NEWYORK, PARİS, LONDRA NASIL MARKA İSE PATATES DENİLDİĞİNDE ÖDEMİŞ MARKA ŞEHİR OLARAK BİLİNSİN”
“Dünyada Amerika’nın Newyork kenti nasıl marka ise, Paris, Londra nasıl marka ise boğazlar denildiğinde İstanbul nasıl marka şehir ise patates, incir, kestane denildiğinde de Ödemiş’in marka şehir olarak bilinmesi gerekiyor. Bu konuda sizlere büyük görevler düşüyor. Bu görevlerde başarılar diliyorum” dedi.

Yaklaşık 2 saat süren toplantı Kaymakam Abdullah Dölek’in konuşmasının ardından son buldu.
Kaynak: İHA