Kırgız Hastaya Kayseri'de Baypas

Tedavi olmak için Kırgızistan'dan Türkiye'ye gelen Kylychbek Shamshi Uulu'nun (51), çalışan kalpte baypas ameliyatı ile 2 damarı değiştirilerek sağlığına kavuşturuldu.

Acıbadem Kayseri Hastanesi'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, bir süredir göğüs ağrısı çeken Uulu, şikayeti devam edince Kırgızistan'da başvurduğu hastanede anjiyo yapılarak kalbindeki iki damarın tıkalı olduğu tespit edilip baypas ameliyatı önerildi.
Hastanın, doktorlarına bu ameliyatı yurtdışında olmak istediğini söylemesi üzerine Ululu, Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Tansel Türkoğlu'na yönlendirdi.
Kırgızistan'dan Acıbadem Kayseri Hastanesi'ne gelen Uulu, Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Tansel Türkoğlu'na başvurdu. Yapılan tetkikler sonrası hastaya Türkoğlu ve ekibi tarafından çalışan kalpte baypas ameliyatı yapıldı.
Türkoğlu, hastanın kendilerine geldiğinde kalbindeki iki damarın tıkalı olması nedeniyle şiddetli göğüs ağrısı çektiğini belirlediklerini söyledi.

Hastanın kalbini durdurmadan 1,5 saat süren operasyonla iki damarın değiştirildiğini ifade eden Türkoğlu, şunları kaydetti:
"Çalışan kalpte baypas ameliyatı, kalbi durdurmadan, kalp akciğer pompasına bağlanmadan atan kalpte gerçekleştirilen bir kalp cerrahisi yöntemidir. Ameliyat sırasında özel stabilize edici cihazlar kullanılarak sadece üzerinde çalışacak kalp bölgesinin hareketleri azaltılır. Bu sırada kalp, hem vücuda hem de kendisine kan pompalamaya, yaşam için gerekli tansiyonu oluşturmaya devam eder. Böylelikle, kalp akciğer pompasının kullanıldığı ve geçici olarak kalbin durdurularak devre dışı bırakıldığı açık kalp ameliyatlarının olası riskleri en aza indirilir. Klasik açık kalp ameliyatından sonra görülebilen bilinç bozuklukları, davranış değişiklikleri, böbrek yetersizliği, karaciğer enzimlerinin yükselmesi, mide bağırsak hareketlerinin azalması gibi istenmeyen yan etkiler, çalışan kalpte koroner baypas ameliyatlarında, daha az görülmekte."
Zor operasyon sonrasında sağlığına kavuşan Uulu ise, "Sağlığıma kavuştuğum için çok mutluyum. Doç. Dr. Tansel Türkoğlu, Kırgızistan'da başarılı operasyonları neticesinde hekimler tarafından iyi bilinen bir doktor. Buraya geldiğimde hiç yabancılık çekmedim. Kendimi adeta ülkemde gibi hissettim. Ameliyat sonrası süreci de bu kadar rahat geçireceğimi düşünmemiştim" şeklinde konuştu.

Kaynak: AA