Cezalarını Çekerken Ekonomiye Katkı Sağlıyorlar

Kırıkhan ilçesindeki açık cezaevinde kalan hükümlüler, mobilya imalatından sebze yetiştiriciliğine ve nevresim takımı dikimine kadar birçok alanda üretim yapıp ekonomiye katkı sağlıyor.

Tabelasında açık ceza infaz kurumu yazan, ancak içine girildiğinde adeta bir fabrikayı andıran Kırıkhan Açık Cezaevi'nde, mobilya ve tekstil atölyesi ile seralarda üretim yapılıyor. Cezaevindeki hükümlüler, bir taraftan cezalarını çekerken, diğer taraftan kurslar ve iş kolu faaliyetleriyle meslek sahibi olabilmek için çaba harcıyor.
Her biri farklı iş kolunda çalışan 245 hükümlü, ilgi duydukları alanlarda kurslara katılarak bir şey yapmanın verdiği mutluluğun yanı sıra cezaevinde meslek sahibi olmanın da gururunu yaşıyor.
- Kamu kurumlarının mobilyalarını yapıyorlar
Hükümlüler cezaevi içerisinde yer alan mobilya atölyesinde kamu kurumlarının siparişlerini yetiştirebilmek için çalışıyor. Cezaevine girmeden önce mobilya yapmayı bilmeyen birçok hükümlü, burada halk eğitim merkezi tarafından açılan kurslara katılarak teorik eğitimlerin ardından pratik eğitimle mobilya ustası haline geliyor.
İnfaz koruma memuru ve mobilya atölye şefi Cengiz Türkoğlu, atölyede 12 hükümlünün bulunduğunu, Belen ve Samandağ ilçelerindeki bazı kamu dairelerinin evrak dolaplarını yapmak için çalıştıklarını söyledi.

Kırıkhan Adliye Sarayı'nın mobilyalarını da cezaevindeki hükümlülerin yaptığını ifade eden Türkoğlu, ayrıca önümüzdeki günlerde de Dörtyol Devlet Hastanesi'nin işlerini yapacaklarını aktardı.
- Organik sebzeler cezaevinden
Cezaevi bünyesinde yer alan 1,5 dönümü kapalı 3 dönümlük tarım alanında da patlıcandan bibere, domatese ve salatalığa kadar farklı ürünler organik olarak yetiştiriliyor.
İnfaz koruma memuru Abdülkadir Kuş, sezona göre hükümlülerle beraber farklı ürünlerin yetiştiriciliğini yaptıklarını kaydetti.

Şuan tarım alanında patlıcan ve biberin bulunduğunu anlatan Kuş, ürünlerin organik olması nedeniyle çok fazla talep gördüğünü dile getirdi.
Yetiştirdikleri ürünleri kamu kurumlarının yanı sıra vatandaşlara da sattıklarını vurgulayan Kuş, burada hükümlülerin hem işledikleri suçun cezasını çektiğini hem de tarım faaliyetleriyle ilgilenerek bir meslek öğrendiklerini ve vakitlerini en iyi şekilde değerlendirdiklerini belirtti.

Kuş, bu yıl arazilerinde 2,5 ton biber, 5 ton patlıcan, 10 ton domates ve 15 ton salatalık yetiştirdiklerini bildirdi.
Cezaevindeki terzilik atölyesinde de kamu kurumlarının siparişleri hükümlüler tarafından yetiştirilmeye çalışılıyor. Atölyedeki makinelerde, nevresim takımları ile hastanelerde kullanılan ameliyat bezlerini yapmaya çalışan hükümlüler, şuan Reyhanlı Devlet Hastanesi'nin siparişlerini yetiştirmek için çaba harcıyor.
Kaynak: AA