Maviyemiş İçin Uluslararası Ortaklık

Türkiye ile Slovenya'da görev yapan bilim insanları, sağlık açısından birçok faydası bulunan "maviyemiş"in üretimi ve hastalıkları konusunda hazırlanan proje kapsamında ortak araştırma başlattı.

TÜBİTAK tarafından da desteklenen "Türkiye ve Slovenya'da maviyemiş bitkisinin kültür ve yabani rubus ve vaccinium türlerinde virüslerin saptanması ve izolat değişikliklerinin incelenmesi" konulu proje hazırlandığı, bu proje kapsamında Türk ve Slovenya'daki akademisyenlerin maviyemiş üzerinde araştırma başlattıkları bildirildi.

Proje Danışmanı ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Çelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, projeye OMÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü, Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü ile Slovenya Tarımsal Araştırmalar Müdürlüğünün ortak olduğunu söyledi.

Çelik, proje kapsamında söz konusu üç kurumdan bilim insanlarının Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon ve Rize'de maviyemiş yetiştiriciliği yapılan bahçelerde virüs ve bitki gelişim taraması yaptıklarını ifade etti.

Maviyemişin son yıllarda dünya çapında popüler olmaya başlayan, ılıman iklime sahip düşük üzümsü meyve olduğunu anlatan Çelik, şöyle konuştu:
"TÜBİTAK tarafından da desteklenen proje 3 yıl sürecek. Projenin ilk aşamasında Karadeniz Bölgesi'nde yetiştiriciliği yapılan maviyemiş bahçelerinde virüs taraması ve bitki gelişimi çalışması yapıyoruz. Slovenya ve Türkiye'de söz konusu meyveyi geliştirip yaygınlaştırmak istiyoruz. Sağlık açısından ve endüstride kullanılan önemli bir bitki olan maviyemiş, bölgede alternatif bir bitkidir."
- "Sağlık alanında tercih ediliyor"
Maviyemiş meyvesinin gerek bitki gerekse meyve olarak piyasada aranan birçok özelliğe sahip olduğunu ifade eden Çelik, meyvenin insan sağlığı açısından birçok faydası bulunduğunu anlattı.
Çelik, maviyemişin faydalarına ilişkin şu bilgileri aktardı:
"Maviyemiş kullanılarak meyve suyu, reçel, marmelat veya konserve yapılabilir. Kuru meyve olarak, ilaç ham maddesi olarak, süt ve yoğurt ile karıştırılarak, yaş pastalarda, meyveli ekmeklerde, kek ve çöreklerde, meyve salatalarında, dondurma sanayisinde, kahvaltılık olarak, sos ve garnitürlerde, çay, esans ham maddesi olarak, kozmetik sanayisinde, krem ve sabunlarda, cilt bakımında ve Akdeniz tipi diyetlerde kullanılır. Vitamin, mineral ve lif bakımından son derece zengindir."
- "Kanı temizlemekte, kan şekeri ve kolesterolü düşürebilmekte"
Prof. Dr. Çelik, maviyemişlerin sağlık açısından çok yararlı olduğu kadar birim alandan oldukça yüksek gelir getirebildiğine değinerek, şunları kaydetti:
"Antioksidan içeriği en yüksek kültür meyvelerinden biridir. Ayrıca gece körlüğü, gözlerde kamaşma ve diğer tüm görme bozukluklarını önleyebilmekte, taze olarak yendiğinde kanı temizlemekte, kan şekeri ve kolesterolü düşürebilmektedir. Yaprak ve meyve çayları idrar yolu enfeksiyonlarında antibiyotik özellik gösterir. Bu nedenle Türkiye ile Slovenya arasında sürdürülen proje çok önemlidir. Özellikle ülkemiz açısından önemli bir alternatif üründür."
Kaynak: AA