Manisa'da 6 Ayda 163 Kişi Sigarayı Bıraktı

Manisa İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Ziya Tay, 2014’ün ilk 6 ayında 163 kişinin sigarayı bıraktığını söyledi.

Manisa'da 6 Ayda 163 Kişi Sigarayı Bıraktı

İl Halk Sağlığı Müdürü Ziya Tay, sigara kullanımının halk sağlığını tehdit eden ve mutlaka mücadele edilerek önlenmesi gereken bir sorun olduğunu belirterek, tiryakileri sigarayı bırakmaya ve sağlıklı yaşamayan davet etti. Dr. Ziya Tay, “İl genelinde sigara bırakma poliklinikleri 7 adet olup, bunlar Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) Hafsa Sultan Hastanesi, Manisa Devlet Hastanesi, KETEM, Akhisar Devlet Hastanesi, Salihli Devlet Hastanesi, Soma Devlet Hastanesi, Turgutlu Devlet Hastanesi'nde bulunmaktadır. Sigarayı bırakmak üzere polikliniklere başvuran ve 1 yıl boyunca hiç sigara içmemiş kişiler sigarayı bırakmış olarak kabul edilmekte. 2013 yılında sigara bırakma polikliniklerine bin 920 kişi başvurdu. Başvuru yapan hastalardan 208’i farmakolojik (İlaç) tedavi ile sigarayı bırakırken, danışmanlık hizmeti ile de 68 hasta sigarayı bıraktı. 2014 yılının ilk 6 ayında ise bin 44 kişi sigara bırakma polikliniklerine başvurdu. Başvuru yapan hastalardan 108’i farmakolojik (İlaç) tedavi ile 55’i ise danışmanlık hizmeti ile sigarayı bıraktı” dedi.

Sigara içmenin akciğer kanseri oluşumunda en önemli faktör olduğuna dikkat çeken Dr. Ziya Tay, sigaranın ayrıca ağız boşluğu, gırtlak, yemek borusu, mesane, böbrek, mide, pankreas, rahim ağzı ve kan kanserlerinin gelişmesine katkıda bulunduğunu söyledi.

Dr. Ziya Tay, “Sigara, aktif olarak içici olmadığı halde sigara içilen ortamda bulunan ve aktif olarak içici olan insanlarda kronik hastalıklara ve ölümlere neden olmaktadır. Aktif ve pasif sigara içiciliğinin ölümlere, hastalıklara, sakatlıklara neden olduğu, psikolojik ve maddi açıdan da kişi ve toplum sağlığını tehdit ettiği bilinen gerçekledir. İçinde 50’den fazla kanser yapıcı, 4 binden fazla kimyasal madde bulunan sigaraya bağlı hastalıklar nedeniyle her yıl milyonlarca insanımız hayatını kaybetmektedir. Sigara bağımlılığı tedavi edilebilir bir hastalıktır. En iyi tedavi hiç başlamamak, eğer başlamışsanız da bırakmak yönünde doğru adımları atmaktır” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA