Kayseri'de 15 Kişi Bonzaiden Kurtulmak İçin Başvuruda Bulundu

Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi ve Eğitim Merkezi (AMATEM) Psikiyatristi Dr. Mustafa Reyhancan, Kayseri'de 15 kişinin bonzai kullandığı için tedaviye başvurduğunu söyleyerek, "Sayının daha fazla olduğunu düşünüyoruz" dedi.


Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi, AMATEM Psikiyatristi Dr. Mustafa Reyhancan, son zamanlarda yaygınlaşan bonzai kullanımı hakkında bilgiler verdi. Reyhancan, "Bonzai sentetik uyuşturucu grubunda ve illegal üretilen, kullanımı yasak olan, insanda duygusal anlamda farklı duygular yaratan sentetik uyuşturucu grubunda bir maddedir" dedi.

Bonzainin kimyasal sentetik bir madde olduğunun altını çizen Reyhancan, "Genel olarak bonzai deniliyor ama bonzai adı altında kimyasal anlamda 80 adet bileşik olduğu biliniyor ve bunlarda sürekli artıyor. Bonzai tek bir madde değildir. Bonzai kullandığı söyleyerek başvuran özellikle genç kesimde hastalarımız zaman zaman oluyor ama bunlar tek bonzai şeklinde değil. Genelde yanında esrardır, uçucu maddeler ve birçoğunda yanında alkolde oluyor. Son zamanlarda bu maddeler ile beraber bonzai kullandığını söyleyerek başvuran hastalarımız olmaktadır" dedi.

"15 KİŞİ BAŞVURDU"
Kayseri'de de bonzai kullandığı için tedaviye başvuran kişilerin olduğunu kaydeden Dr. Reyhancan, "Bonzai yeni bir şey ve bizde tanı kodu olarak bir kodu yok. Yaklaşık 7-8 yıldır AMATEM kliniğimiz var. Son bir yıl içerisinde Kayseri’de bonzai kullandığını söyleyerek başvuran çok büyük sayıda değil ama kullanıcı olduğunu söyleyen genel de 10 ile 15 arası ama bunun çok daha fazla olduğunu düşünüyoruz. Adı hap diye geçiyor veya bu söylediğim rakamın çok daha üstünde olduğu kanaatindeyiz" ifadelerini kullandı.

"BONZAİ UCUZ BİR MADDE"
Gençlere tavsiyelerde bulunan Psikiyatrist Dr. Reyhancan, "Bonzai türü sentetik uyuşturucular çok ucuz. 1-2 TL’ye hap alınabildiğini söylüyorlar. Bilmedikleri hapları almasınlar. Samimi olmadıkları, güvenmedikleri hiçbir insandan, ağrı kesici olduğunu düşündükleri bile bir hap türü almasınlar çünkü bunlar çok az bir kullanımda bağımlılık yapabiliyor. Bir veya iki kere kullanımda bile beyinde bir hasara sebep olup, çok ciddi psikiyatrist bir hastalığın tetiğini çekebiliyor" şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA