Atalay'dan, İnsani Yardımlar Konusunda Bahçeli'ye Cevap

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, insani yardımlar konusunda MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin yaptığı açıklamaları hatırlatarak, "Bu insani yardımları, bir telaşla Cumhurbaşkanlığı seçimi dolayısıyla bu şekilde eleştirmesini kınıyoruz.

Bunu esefle karşılıyoruz. Bu TIR'ların hepsinin insani yardımların hangi saatte geldiğinin kayıtlarının hepsi, listeler vardır" dedi.


Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, başta Irak'ta Türkmenlere yapılan yardımlar olmak üzere Irak ve Gazze'de Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın (AFAD) koordinasyonu altında gerçekleştirilen insani yardım faaliyetleri ile ilgili Başbakanlık AFAD merkez binada bir basın toplantısı düzenledi.

Atalay, yaptığı konuşmada, hükümet ve Türkiye olarak daima dünyada mazlumdan yana bir tutum içinde olduklarını belirterek, siyasi ve insani yardım yapma yönünden belirgin bir politika izlediklerini söyledi.

Atalay, son günlerde devam eden seçim kampanyasının da etkisiyle yardımlar konusunda muhalefetin eleştirilerinin olduğunu kaydetti.

IŞİD olarak adlandırılan örgütün Irak içindeki faaliyetlerinde ortaya çıkan sonuçla büyük bir nüfusun ülkeyi terk ettiğini belirten Atalay, Haziran ayında Musul'un düşmesiyle 375 bin kişinin evlerini terk etmek zorunda kaldığına ve Irak'ta çıkan çatışmalar sonucunda 1 milyon 200 bin Iraklı yerlerinden edildiğine dikkati çekti. Türkiye'nin halen yardım eden ülkeler arasında başı çektiğini anlatan Atalay, bütün verilerin ellerinde olduğunu ifade etti.

Türkiye'nin uluslararası yardımda geldiği seviyeyle Iraklılara yardım ettiğini söyleyen Atalay, TİKA başkanının AFAD koordinasyonuyla şu anda Irak'ta olduğunu dile getirdi.

11 Haziran'da 10 bin kişilik gıda kolisinin gönderildiğini belirten Atalay, "Kuzey Irak'a bir buçuk ayda 90 TIR'lık yardım ulaştırılmıştır. Yardımlar Irak Türkmen Cephesi'yle koordineli olarak dağıtıldı" dedi.

İnsani yardımlar konusunda MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin yaptığı açıklamaları hatırlatan Atalay, "Sayın Bahçeli, 3 bayram gününde telaş içinde konuşmalar yaptı. Ülkü Ocakları'nın Türkmenlere gönderdiği yardımların engellendiği gibi ifadeler kullandı. Üzüldük. Yardımlar yerine ulaştırılmıştır. Bu insani yardımları, bir telaşla Cumhurbaşkanlığı seçimi dolayısıyla bu şekilde eleştirmesini kınıyoruz. Bunu esefle karşılıyoruz. Bu TIR'ların hepsinin insani yardımların hangi saatte geldiğinin kayıtlarının hepsi, listeler vardır. Irak'taki muhatapların telefonları, isimleri hepsi buradadır. Her yardım kolisinin nereye ulaştığı dosyalarda hepsi vardır. Utanmadan böyle ifade etmelerini yadırgıyoruz" ifadelerini kullandı.

"MHP TABANININ YÜZDE 40'I ÇATI ADAYA GİTMİYOR"
Bahçeli'yi telaş içinde gördüklerini anlatan Atalay, "Telaş içinde konuşmayı o mizaca hiç yakıştıramadık. Onu biz şöyle yorumladık. Son günlerde MHP tabanında epey bir sorun var. MHP tabanının yüzde 40'ı çatı adaya gitmiyor. Çatı aday diye çok iddialı çıktılar. Çatı aday neyi söylese bir kesim rahatsız oluyor. Çatı aday olmak da zor tabii" diye konuştu

Kaynak: İHA