Stratonikeia Antik Kenti'nde Kazı Çalışmaları Başladı

Yatağan'daki Stratonikeia Antik Kenti'nde 2014 yılı kazı çalışmaları başladı.

Stratonikeia Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, antik kentte, 3 bin yıllık tarihin her döneminden kalıntılar bulabilmenin mümkün olduğunu, Karia bölgesinin en önemli kentlerinden olan antik kentin Tunç Dönemi'nden Cumhuriyet dönemine kadar adından söz ettirdiğini söyledi.

Kazı çalışmalarını yaklaşık 50 kişilik ekiple sürdürmeyi planladıklarını ifade eden Söğüt, "Roma hamamında kazı ve konservasyon çalışmalarına devam edilecek. Augustus ve İmparatorlar Tapınağı'nda uzun süreli bir çalışma yapılacak. Tiyatronun üst kısmındaki terasta bulunan tapınak, kente gelen ziyaretçilerin en çok ilgisini çeken yapılardan" dedi.

Söğüt, dünyanın en büyük mermer kentleri arasında yer alan Stratonikeia Antik Kenti'ndeki 2 bin yıllık mozaiklerin, kenti ziyaret eden turistler ve güneş ışığından korunduğunu, buradaki çalışmaların da titizlikle devam ettiğini kaydetti.

Mozaiklerin bakım ve onarım çalışmalarının 10 kişilik bir ekiple yürütüldüğünü ifade eden Söğüt, çalışmalar tamamlandığında mozaiklerin üzerinin açılacağını, kente gelen ziyaretçilerin bu alanları rahatlıkla gezebileceğini dile getirdi.
Stratonikeia Antik Kenti'nin yaşayan bir arkeoloji kenti olduğunu, bir benzeri bulunmadığını dile getiren Söğüt, antik dönemden günümüze yapıların bir bütün olarak korunduğu, Osmanlı dönemi taş döşeli yollarda yürünerek gezilen başka bir antik kent bulunmadığını kaydetti.

Kaynak: AA