Ses, Hasta Mahkumlar İçin Cumhurbaşkanından Af Yetkisini Kullanmasını İstedi

Sağlık ve Sosyal Hizmet Sendikası (SES) İçel Şubesi üyeleri, hasta mahkumlar için Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün elindeki af yetkisini kullanmasını istedi.

Ses, Hasta Mahkumlar İçin Cumhurbaşkanından Af Yetkisini Kullanmasını İstedi

Öğle saatlerinde İçel Adliyesi önünde bir araya gelen SES üyeleri, sloganlar atarak hasta mahkumların cezaevinde yatmasına tepki gösterdi. Burada üyeler adına açıklamalarda bulunan SES İçel Şubesi Başkanı Yılmaz Bozkurt, Türkiye'de hapishanelerde 162'si ağır 544 hasta mahkumun olduğunu iddia ederek, "Tecrit uygulamasını hayata geçirmek için cezaevlerinde 19 Aralık 2000 yılında ‘Hayata Dönüş Operasyonu’ adı altında katliamlar gerçekleştirildi.

F tipi hapishanelerin açılmasından sonra hapishanelerde ölümler hızla arttı. Hapishanelerdeki F tipi tecrit tutsakları fiziki ve psikolojik olarak çökertmekte ve hastalanmalarına yol açmaktadır. Mevcut durum sağlık hakkına erişimde yaşanan adaletsizlik, uygun nitelikte sağlık hizmeti sağlamaya elverişli olmayan fiziki koşullar ve tecrit uygulamalarının tetiklediği olumsuzluklarla birlikte daha ağır bir tablonun varlığına işaret etmektedir. Hastalıklarının tedavisi cezaevinde mümkün olmayan yahut hastalığının son evresine gelmiş, kendi kendine bakamayan, acil olarak serbest bırakılması gereken hastaların cezaevinde tutulmaya devam edilmesi, yaşamlarını ıstırap içinde geçirmek dışında başka bir hak tanımayan siyasal tutumun tüm topluma maalesef tabut teslim etmeyi tercih ettiği anlamına gelmektedir" dedi.

Tecrit uygulaması ile hastalıkların teşhisi ve tedavisinin engellendiğini savunan Bozkurt, "Bu şekilde erken teşhisle tedavi edilebilecek hastalıklar tedavi gecikmesi yüzünden ölümlere yol açmaktadır. Anayasa’nın 104. maddesine göre Cumhurbaşkanı 'sürekli hastalık, sakatlık ve kocama sebebi ile belirli kişilerin cezalarını hafifletmek ve kaldırmak' yetkisine sahiptir. Adli Tıp Kurumu’nun sürekli hastalık, sakatlık ve kocama hallerinden birinin bulunduğuna karar vermesi halinde dahi Cumhurbaşkanı, af yetkisini kullanmama konusunda takdir yetkisine sahiptir. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül bu yetkisini 2008 yılından 17 Mayıs 2012 tarihine kadar 26 hasta için kullanmıştır. Bunu herkes için kullanmasını bekliyoruz" şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA