Fabrikaların Alıma Başlamaması Domatesi Ucuzlattı

Türkiye'nin önemli domates üretim merkezlerinden Turgutlu ilçesi ve çevresinde, hasadın başlamasına karşın salça fabrikalarının henüz alım yapmaması nedeniyle domatesin kilo fiyatı 20-30 kuruşa kadar geriledi.

Yaklaşık 15 bin hektarda domates üretimi yapılan Turgutlu ve çevresinde, salça fabrikalarının alım sezonunun açmaması nedeniyle çiftçiler, ürünlerini düşük fiyattan pazara vermek zorunda kalıyor.
Turgutlu Ziraat Odası Başkanı Abdullah Şenol, gazetecilere yaptığı açıklamada, domates üreticilerinin bu yıl sezon başında fiyat şokuyla karşı karşıya kaldığını ifade etti.

Domatesin kilo fiyatının, salça fabrikalarının alıma başlamaması sonucu oluşan arz fazlası nedeniyle 20-30 kuruş seviyesinde seyrettiğini dile getiren Şenol, bu fiyatın üreticinin masraflarını karşılamaktan çok uzak olduğunu savundu.
Şenol, bir an önce piyasada fiyat dengesinin sağlanmasını umut ettiklerini belirterek, şunları kaydetti:
"Bu yıl fabrikaların sezonu henüz açmaması ve çoğalan ürün nedeniyle fiyatlar maliyetlerin altına kadar düştü. Bu yıl istediği fiyatları bulamayan çiftçilerimiz, hüsran yaşamaktadır. Halen yerli domatesin kilosu meyve ve sebze halimizde 20-30 kuruş arasında bir fiyatla işlem görmektedir. Temennimiz bir an önce fabrikaların sezon açılışlarını yapmaları ve alımlara başlamalarıdır."
Kaynak: AA