Çiftçilere Kene Uyarısı

Gümüşhacıköy Devlet Hastanesi Başhekimi Dahiliye Uzmanı Dr. Mümin Sarıkulak, yaz ayının gelmesiyle kenelerin neden olduğu Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) Hastalığı konusunda vatandaşları uyardı.

Sarıkulak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mümkün olduğu kadar vatandaşların kenelerin bulunduğu alanlardan uzak durması gerektiğini söyledi.

İlçede tarım hasadının başlaması ve çiftçilerin sebze, meyve dikimi için araziye çıktığı günlerde çiftçilerin son derece dikkatli olmaları gerektiğini belirten Sarıkulak, şunları kaydetti:
"Pikniğe ve özellikle tarım arazileri gibi yerlere giden çiftçilerimiz mümkün olduğunca vücutta açık kısım kalmamasına özen göstermeli kenelerin daha kolay fark edilmesi nedeniyle açık renkli elbiseleri tercih etmeleri gerekir. Kenelerin vücuda girebileceği yerlerin kapatılması çok önemli bir tedbirdir. Dönüşte mutlaka vücut ve elbiseler kene yönünden kontrol edilmeli, kıyafetlerde kene varsa uygun şekilde uzaklaştırılmalıdır. Özellikle tarım ve hayvancılıkla uğraşanlar vücutlarını, çocuklarının vücutlarını ve elbiselerini sık sık kene yönünden kontrol etmelidirler."
Yapılan kontrollerde vücudun herhangi bir yerini kene ısırmış ise kesinlikle kendileri müdahale etmeden kısa süre içerisinde Sağlık Kuruluşlarına müracaat etmeleri gerektiğini ifade eden Sarıkulak, şöyle devam etti:
"Kene vücuttan ne kadar kısa zamanda uzaklaştırılırsa hastalığın bulaşma riski de o kadar azalacaktır. KKKA Hastalığının belirtileri genellikle kene ısırığı ile virüsün bulaşmasından 1- 3 gün sonra ortaya çıkar ve bu süre en fazla 9 güne kadar uzayabilir. KKKA virüsü bulaşmış hastalarda ateş, kırıklık, baş ağrısı, halsizlik, aşırı duyarlılık, kol, bacak ve sırtta şiddetli ağrı ve belirgin iştahsızlık bulguları ile başlar. Bazen kusma, karın ağrısı ve ishal olabilir. İlk günlerde yüz ve göğüste küçük cilt altı kanamaları, gözlerde kızarıklık, gövde, kol ve bacaklarda bir yere çarpmış gibi cilt altı kanamalar oluşabilir. Burun kanaması, kanlı kusma, kanlı dışkılama, kanlı idrar görülebilir. Vajinal kanamaya da rastlanabilir. Ağır olgularda hepatit, karaciğer, böbrek, akciğer yetmezlikleri oluşabilir."
Kaynak: AA