Abd Kongresi'nden Rohingya Müslümanlarına İşkenceye Güçlü Tepki

ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Edward Royce, Rohingya Müslümanları ve diğer azınlıklara yönelik sistematik işkence sona erdirilinceye kadar ABD'nin Myanmar ile askeri iş birliğini bir an önce durdurması gerektiğini söyledi.

Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nde Güneydoğu Asya ülkelerinde insan haklarının durumuyla ilgili oturum düzenlendi.

Komite Başkanı Cumhuriyetçi Parti Milletvekili Edward Royce, oturumun başlangıcında yaptığı konuşmada, Myanmar'daki rejimin insan hakları alanında attığı yetersiz adımların ülkedeki dini ve etnik azınlıkların durumunu kötüleştirdiğine dikkati çekti. Bazı sivil toplum kuruluşları tarafından Rohingya Müslümanlarının dramının detaylı olarak belgelendiğini anımsatan Royce, "Myanmar hükümetinin Rohingya Müslümanlarına muamelesi içler acısı" diye konuştu.

Royce, Rohingyalıların, "Toplama kampları" olarak nitelendirdiği alanlarda yaşamaya zorlandığını belirterek, bu kişilerin sağlık hizmeti almasının sistematik bir şekilde engellendiğini, fiziki şiddet ve ölümle tehdit edildiklerini vurguladı. Rohingyalılara sağlık alanında hizmet sunan tek organizasyon olan Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü mensuplarının Myanmar hükümetince sınır dışı edildiğini ve bunun da tedavisi mümkün hastalıklar nedeniyle 150 kişinin ölümüne neden olduğunu belirten Royce, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Her şeyi tozpembe gösteren gözlükleri çıkarmanın ve Myanmar'daki durumun iç yüzünü görme zamanı. Bir gün doğru olanı yapacağını ümit ederek Myanmar hükümetini teşvik edici durumumuzu daha fazla ABD'den sürdüremeyiz. Myanmar'daki insan haklarını iyileştirme konusunda defalarca ABD yönetimine bu komiteyle (dış ilişkiler komitesi) çalışması çağrısında bulundum. Rohingya Müslümanları ve diğer azınlıklara dönük sistematik işkence sona erdirilinceye kadar Myanmar ile askeri iş birliğini acilen durdurmalıyız."
Myanmar'ın belirli bölgelerinde düzenli insan hakları ihlalleri ve etnik şiddetten büyük endişe duyduğuna işaret eden Royce, Myanmar'da 140 bin Rohingyalının yerlerinden edildiğini, Tayland, Bangladeş ve Malezya'ya gitmeye zorlandığını aktardı. Royce, "Askeri hükümete daha fazla bağışta bulunmadan önce Myanmarlı liderlerin insan hakları konularında gerçek ilerleme sağladıklarını görmemiz gerekiyor" dedi.

Kaynak: AA