Kto Karatay Üniversitesi 2 Arabayla Tübitak Yarışlarına Hazır

KTO Karatay Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nden 5 öğrencinin yaptığı elektrik enerjisi ile çalışan “Doru” ve güneş enerjisi ile çalışan “Kara-Tay” TÜBİTAK Alternatif Enerjili Araç Yarışları’nda Konya’yı temsil eden tek üniversite olacak.

Kto Karatay Üniversitesi 2 Arabayla Tübitak Yarışlarına Hazır

TÜBİTAK Alternatif Enerjili Araç Yarışları’nda Batarya Elektrik Enerjili ve (Elektromobil) ve Güneş Enerjili (Formula-G) iki ayrı kategori için 2 araç yapan KTO Karatay Üniversite’si Şems Takımı yarışa sayılı günler kala araçlarını tamamlamak için çalışmalarına aralıksız devam ediyor.

KTO Karatay Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğrencilerinin yaptığı güneş enerjisiyle çalışan Kara-Tay Solar TÜBİTAK 2014 Formula-G Güneş Arabaları Yarışı'nda Konya'yı temsil edecek. Formula-G Şems Takımı, Kara-Tay Solar Car ismini verdikleri araç, 200 kilogram ağırlığında ve 100 kilometre hıza ulaşabiliyor. 5 saatlik şarj ile 10 saat çalışabiliyor. Tamamı kompozit ve karbon fiber kullanılarak yapılan aracın hafifliği uçaklarda kullanılan malzeme ile yapılmış olmasından kaynaklanıyor. Kara-Tay tek kişilik spor bir araç olarak tasarlandı.

TÜBİTAK 2014 Elektromobil Batarya Elektrik Enerjili Araç Yarış’ında ise yine KTO Karatay Şems Takımı’nın yaptığı “Doru” ismini verdikleri elektrikli araç KTO Karatay Üniversitesi adına yarışacak. Kompozit malzemeyle yapılan Doru, 3 kilovatlık DC fırçasız mıknatıs motorlu, lityum-iyon batarya takımı 3 kilovatlık enerji depolama kapasitesine sahip ve ortalama 80 kilometre hıza ulaşabiliyor. Çift kişilik spor bir araç olarak tasarlanan Doru, günümüz araçlarında kullanılan mekanik şanzıman ve diferansiyel sistemi mevcut olup, park sensoru, hız sabitleyici, merkeze veri aktarım modülü ve araç kontrol paneli de araçta yapılması planlanan modüller arasında yer almaktadır.

KTO Karatay Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Bölümü 3. sınıf öğrencisi Eyüp Kürşad Şahin, Elektrik Elektronik Bölümü 1. sınıf öğrencisi Israa Alhesso, Bilgisayar Bölümü 3. sınıf öğrencisi Alper Ayhan, Bilgisayar Bölümü 3. sınıf öğrencisi Mustafa Yıldırım, Mekatronik Bölümü 3. sınıf öğrencisi Mahmud Yarar’dan oluşan Şems Takımı yaklaşık 1 yıllık bir çalışmanın sonucunda 2 araç birden yaparak büyük başarı örneği gösterdi. 11-17 Ağustos 2014 tarihleri arasında İzmit Körfez Pisti’nde gerçekleşecek TÜBİTAK Alternatif Enerjili Araç Yarışları’nda, 42 arcın yarışacağı Elektromobil kategorisinde Doru ve 29 aracın yarışacağı Formula-G kategorisinde ise, Kara-Tay KTO Karatay Üniversitesi ve Konya adına yarışacak. KTO Karatay Üniversitesi 2010 yılında kurulmuş olmasına rağmen birçok üniversiteyi geride bırakıp iki araç birden yaparak öğrencilerinin uygulamada da ne kadar başarılı olduklarını gözler önüne seriyor.
Kaynak: İHA