'Sakin Şehir' Termal Merkez Olacak

Türkiye'nin ilk "sakin şehri" olan Seferihisar'da yıllardır atıl durumda olan termal kaynaklar, turizme açılıyor. Yıl sonuna kadar Ürkmez bölgesindeki otellere verilmeye başlanacak sıcak suyun turizmin yanında tarımda da kullanılacağı belirtildi. Tespit edilen yeni kaynaklarla, ilçedeki konutların da orta vadede termal suyla ısıtılması mümkün olabilecek.

AA muhabirine açıklama yapan Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, Sakin şehir (Cittaslow) ilan edildikten sonra, öngördüğü yaşam tarzıyla yerli ve yabancı turistler için cazibe merkezi haline gelen ilçenin yeni bir kimlik kazandığını ifade etti.

Türkiye'nin, bilinen en eski sıcak su kaynaklarına sahip olmasına rağmen bunlardan çeşitli nedenlerle yararlanılamadığını belirten Soyer, belediyeye ait arazilerde yürütülen jeotermal çalışmaların sevindirici bir aşamaya geldiğini söyledi.

"Sondaj yetkisi olan bir firmayla kendi arazimizde bulunan bir sahada kuyu açtık. Bin 180 metrede 80 derece suya ulaştık" diyen Soyer, suyun barındırdığı mineraller sayesinde tedavi amacıyla kullanılabileceğinin tespit edildiğini kaydetti.

Soyer, şöyle konuştu:
"Suyun debisi turizm, ısıtma ve seracılıkta da kullanılabilecek seviyede. Suyu bu amaçlar doğrultusunda kullanmak üzere hazırlıklarımızı tamamladık, bu işi yürütecek kurumsal kimliği oluşturduk. Kasım ayında Doğanbey-Ürkmez bölgesindeki en az 4 turistik tesise bu suyu taşıyacağız. Sadece yaz aylarında hizmet veren bu tesisler böylelikle bir termal tesis hüviyeti kazanacak. İlçenin yılın her dönemine yayılan bir turistik potansiyele kavuşmasını öngörüyoruz.
Yine kasım ayında sera yapımını başlatacağız. Jeotermalle ısıtılan seralar da ilçedeki tarımsal üretim kimliğini değiştirecek. Projenin üçüncü ayağında da belediyeye ait bir arazi üzerinde günü birlik termal tesis yapmaya başlıyoruz. Güzellik salonu, havuzlar ve fizik tedavi ünitelerini barındıracak tesisle, suyun tüm kesimlerin kullanımına sunulmasını arzu ediyoruz. Türkiye'nin en eski kuyularına sahip bölgede yaşıyoruz ama 40 küsur yıldır bu sular bu coğrafyada yaşayan insanlar için hiçbir fayda üretmedi. Bunun için bir dönüm noktasına geldik."
Seferihisar'ın bir termal merkez haline gelmesi için önemli bir ayağın da konut ısıtmasından geçtiğine dikkati çeken Soyer, mevcut kuyunun ilçe merkezine uzak kalması nedeniyle konutlara taşınmasının rantabl gözükmediğini ifade etti.

Soyer, ilçede ısınmanın da termal kaynaklarla sağlanması için yeni kuyu araştırmalarına devam ettiklerini Tepecik, Turabiye ve Sığacık'taki jeofizik etütlerden olumlu neticeler aldıklarını kaydederek "Olumlu veriler geliyor, çok umutluyuz. İstenen debide sıcak suya ulaşırsak ilçe merkezindeki konutların ısıtmasını da yapmayı hedefliyoruz. Sakin şehri, termal potansiyeliyle bir sağlık şehri haline getirmeyi öngörüyoruz" diye konuştu.



Kaynak: AA