Adü’de Sertifikası Olmayan Bilim Adamı Kalmayacak

Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) deney hayvanları kullanım sertifikası alan bilim adamı sayısını arttırmak için atağa geçti.

Adü’de Sertifikası Olmayan Bilim Adamı Kalmayacak

Türkiye’de deney hayvanları üzerinde yapılan çalışmaların kuralsız ve sadece çalışanların vicdanına bağlı olarak sürdürülmesine karşı olan ve hayvan haklarını koruyan yasaların oluşmasına tam destek veren Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ), hayvanlar üzerinde yapılacak çalışmaları titizlikle ele alıyor. Bu kapsamda deney hayvanları kullanarak eğitim, araştırma ve test yapmak isteyen bilim insanlarına “Deney Hayvanları Kullanım Sertifikası” programı düzenleyen ADÜ, bilim adamlarına deney hayvanlarının bilimsel çalışmalarda kullanımına ilişkin ayrıntılı bir eğitim verdi.

Adnan Menderes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Birincioğlu’nun desteğiyle Doç. Dr. Turhan Dost tarafından kurulan ADÜ Tıp Fakültesi Deney Hayvanları Üretim ve Araştırma Laboratuvarı’nda gerçekleştirilen kurs programlarının sayısının artması ve yüzün üzerinde bilim adamının sertifikalandırılması hedefleniyor.

ADÜ Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Farmakoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Turhan Dost, verilen eğitimin amacını ve niteliğini şöyle özetledi: “Deney hayvanları ile yapılacak olan bilimsel araştırma, test, sağlık hizmetleri uygulamaları, eğitim-öğretim ve yayın gibi temel etkinliklerde yer alacak kişilerin kullanılacak yöntem ve materyaller ile ilgili etik standartları uygulayabilecek ve etik ilkeler doğrultusunda çalışacak ehliyete sahip olmalarını sağlamayı hedefliyoruz. Araştırmacılara Deney Hayvanları ile çalışırken uymaları gereken mevzuat, etik kurallar, hayvanların anatomi, fizyoloji, histolojileri ve biyokimyasal özellikleri gibi derslerin yanı sıra, hastalıkları, bakım besleme ve üremeleri ile ilgili bilgiler, temel ve özel çalışma modelleri ile denemelerde uygulanan yöntemler uygulamalı olarak veriliyor. Kurs sonunda yapılan sınavda başarılı olanlar ‘Deney Hayvanı Kullanım Sertifikası’ almaya hak kazanıyor. 40 saat teorik ve 40 saat pratik olmak üzere toplam 80 saatlik bir eğitim programı sonrasında kursiyerlerin başarılı sayılabilmeleri için kursun sonunda girdikleri sınavdan 100 üzerinden en az 70 ve üzeri puan almaları gerekiyor”
ADÜ Deney Hayvanı Üretim ve Araştırma Laboratuvarı, yönetim bölümü, üretim bölümü ve girişim bölümü olarak 3 ana bölümden ve toplamda 22 odadan oluşuyor. Laboratuvarda, deneysel ve bilimsel araştırmalar için kullanılmak üzere omurgalı hayvanların (sıçan, fare, kobay, tavşan) üretimi, yetiştirilmesi ve barındırılmaları sağlanıyor. Ayrıca deney hayvanlarına temel girişimlerin yapıldığı, deney veya diğer bilimsel araştırmalarda kullanılmak üzere üretilen hayvanların tanı ve tedavi amacıyla muayenelerinin, postmortem incelemelerinin ve koruyucu hekimlik açısından tanısal amaçlı bazı testlerin yapıldığı birim olarak hizmet veriyor.
Kaynak: İHA