Kaplumbağalar, Hatay Sahillerine Yumurta Bıraktı

Nesli tükenme tehlikesi bulunan yeşil deniz kaplumbağaları (Chelonia Mydas) ve caretta carettalar, Samandağ ilçesindeki sahile yumurtalarını bırakmaya başladı.

Kaplumbağaların, 14 kilometrelik sahilde gece başlayıp, sabaha kadar süren yumurtlamaları, yurt içi ve yurt dışındaki üniversitelerden gönüllü öğrenciler tarafından da izleniyor.
Cumhuriyet Üniversitesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Bektaş Sönmez, gazetecilere, Samandağ Kaymakamlığı Bilimsel Araştırma Merkezi'nde kaplumbağalarla ilgili çalışma yürüttüğünü belirterek, bu kumsalın, Akdeniz'deki Chelonia Mydas ve caretta carettalar için önemli yuvalama alanlarından olduğunu söyledi.

Adana ve İçel sahillerinde de yuvalama alanı bulunduğunu vurgulayan Dönmez, şöyle devam etti:
"Bu kumsalda 300'e yakın yuvamız mevcut. Yuvaları korumaya çalışıyoruz. Denize yakın yuvaların yerinin değiştirilmesi, arkaya alınması gibi çalışmalarda bulunuyoruz. Bazı hayvanların yumurtaları yememesi için yuvaları kum altı kafesle koruyoruz. Kaymakamlık, belediye, Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü, Samandağ Çevre Koruma ve Turizm Derneği çalışmaya destek veriyor. Bırakılan yumurtaların 45-60 gün kuluçka süresi var. Bir deniz kaplumbağası 100-200 yumurta bırakıyor. Bunların yüzde 75'inden yavru çıkıyor. Çıkan yavruların da yüzde 75'i denize ulaşıyor."
Sönmez, kaplumbağaların temmuz sonuna kadar yumurtlamaya devam edeceğini, yavruların çıkışının ise ağustos başından eylül sonuna kadar süreceğini kaydetti.

Samandağ Çevre Koruma ve Turizm Derneği Başkanı Mişel Atik de yeşil deniz kaplumbağaları açısından Samandağ sahilinin önemli merkez olduğunu, bu hayvanı, gelecek kuşaklara film ve fotoğraflarla değil, canlı halde aktarmak için çabaladıklarını söyledi.

Kaynak: AA