Soma İçin Afad Bünyesinde 20 Milyon Tl Toplandı

AK Parti Sosyal İşler Başkan Yardımcısı ve Manisa Milletvekili Doç. Dr. Selçuk Özdağ, Soma’daki maden faciası sonrası AFAD bünyesinde bugüne kadar 20 milyon lira toplandığını söyledi.

Soma İçin Afad Bünyesinde 20 Milyon Tl Toplandı

AK Parti Sosyal İşler Başkan Yardımcısı ve AK Parti Manisa Milletvekili Selçuk Özdağ, Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik’i ziyaret etti. Ziyaret sonrası bir basın açıklaması düzenleyen Özdağ, CHP, MHP ve BDP'nin Soma Meclis Araştırma Komisyonu’na verdiği soru önergesi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Muhalefet milletvekillerinin Meclis’in işleyişini bilmediklerini kaydeden Özdağ, Soma için gereken her şeyin eksiksiz yapılması için çaba sarfettiklerini söyledi.

Özdağ, “13 Mayıs 2014 tarihinde Türkiye’de bir trajedi yaşandı. Manisa’nın Soma ilçesi Eynez bölgesinde Soma Kömürleri A.Ş. adlı özel bir firmada yangın çıkarak sebebi meçhul bir şekilde bir kaza oldu, bir trajedi yaşandı, bir facia yaşandı orada. 301 canımızı kaybettik. O günden bugüne kadar gerek Türkiye Büyük Millet Meclisi, gerek devletimizin tüm kurumları, gerekse hükümetimiz, sayın Başbakanımız başta olmak üzere bakanlarımız ve sivil toplum kuruluşlarımız burada çok ciddi bir çalışma ve çaba sarfettiler. Yaraların sarılması noktasında büyük bir gayret sarfediyoruz” dedi.

AFAD’TA 20 MİLYON LİRA TOPLANDI
AFAD tarafından düzenlenen yardım kampanyasından da bahseden Özdağ, “Şu ana kadar AFAD’da biriken paranın 20 trilyonu geçtiği konusunda bilgilere sahibiz. Aynı zamanda Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nde geçenlerde sayın Başbakanımıza takdim edilen çekle beraber, onlar da yanılmıyorsam aynı rakamsa bilemiyorum 16,5 trilyon miktarında bir paranın biriktiği noktasındaydı” şeklinde konuştu.

Soma faciasının ardından neler yapıldığını anlatan Özdağ, şunları söyledi:
“Biz burada öncelikle bir araştırma komisyonu kurulmasını teklif ettik ve diğer 3 partide buraya biz imza vererek Meclis’te bir araştırma komisyonu kuruldu. Bu araştırma komisyonu Soma Kömürleri A.Ş. Eynez’de olan kazanın nedenlerini ve Soma’daki maden kazalarının araştırılmasını ve bundan böyle de kazaların olmaması için alınması gereken tedbirleri çalışacak ve bununla ilgili de 4 partinin 17 milletvekili 10’u AK Parti’den, 4’ü CHP’den, 2’si MHP’den ve biri de HDP’den olmak üzere 17 milletvekili çalışıyor. Adli ve idari soruşturmalar başlatıldı, bunlara çalışıyor. Aynı zamanda Meclis Araştırma Komisyonu da şuana kadar çalışmalarını bir aydır devam ettirdi. Bu sırada komisyon olarak tespitlerimiz var. Bu tespitlerimizi de komisyon çalışmaları malum 3 ay. 3 ay sonra Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunacağız. Türkiye Büyük Millet Meclisi, 1 Temmuz’da kapanıyordu. Bir torba yasa gündeme geldi, bu torba yasa ile beraber de Soma’daki maden işçilerimizin sorunları o yasanın içine katıldı.

Nedir bunlar; orada canını veren 64 kardeşimizin emekli maaşları bağlanamıyordu, çünkü primleri yetmiyordu. Prim günleri çok kısıtlıydı, tersti. Şimdi onları düzenliyoruz ve bununla beraber o 64 kardeşimizin de emekli maaşları yapılacak.”
“Son Meclis Araştırma Komisyonu toplantısında MHP, CHP ve HDP’li milletvekilleri komisyon başkanlığımıza birlikte bir dilekçe verdiler” diyen Özdağ şunları kaydetti:
“3 ayrı dilekçe ile üç ayrı talepte bulundular. Birincisi işçiler diyorlar ki, ‘Bize verilen vaatler vardı, sözler vardı bunların hiçbir yerine getirilmedi. Biz bu sözlerin yerine getirilmesini istiyoruz.’ Devlet tarafından denetimleri yapılana ve teftiş raporları tamamlanana kadar kimse madenlere inmeye zorlanmayacak, gerekirse biz ineceğiz, ondan sonra siz ineceksiniz denildi. Şu ana kadar böyle bir şey varsa işçi kardeşlerimiz suç duyurusunda bulunsunlar dedik. Eynez maden ocağı kapalıdır. Kapanmıştır. Yangının sönmesi beklenmektedir. Aynı işletmeye ait iki tane ocak vardır. Işıklar ve Atabacası. Bu ocaklar da kömür işletilmesine kapatılmıştır, ocaklar açıktır. Kömür üretimine kapatılmıştır, çünkü iş güvenliği ve işçi sağlığı kurallarına haiz değildir. Belli sürede bu şartlar tamamlanırsa bu ocaklar yeniden üretime açılacaktır ve işçi kardeşlerimiz yeniden bu ocaklarda çalışacaklardır.”

DEVLET SADECE 3 AY MAAŞ ÖDEYECEK
Maden ocakları kapalı olduğu için çalışamayan maden işçilerinin maaşlarının sadece 3 ayını devletin ödeyeceğini kaydeden Özdağ, “Devlet bu arkadaşların maaşlarını 3 ay ödeyecek. 3 ay sonra bu kardeşlerimiz İşsizlik Fonu’ndan maaşlarını alacaklar şartları yerine getiriliyorlarsa eğer. Maaşlar eksiksiz ödenecektir, evet bu ay eksik ödenmiştir. Devlet, bunlar çalışmadıkları için primlerini kesmiştir. Yapılacak olan düzenlemeyle bu problemi de gidermiş olacağız. Çıkarttığımız Plan Bütçe Komisyonu içindeki yasanın içinde maden işçisi için en az iki asgari ücret olacaktır. Bugün asgari ücret 860 liradır. Yani bin 720 liradır” dedi.

Ölen madencilerin sivil şehit sayılması statüsünde çalışmaları olduğunu ancak bu noktada engelleri aşamadıkları için ölen madencileri sivil terör mağduru kapsamına aldıklarını anlatan Özdağ, “Bu arkadaşlarımızın emekli maaşları da oradan bağlanıyor, yani en yüksekten. En düşüğü bin 500 lira” dedi.

“BOYACI KÜPÜ MÜ BU?”
Ölen işçilerin yakınlarına TOKİ tarafından ev verileceği yönündeki sözün de yerine getirilmediğinin kendilerine iletildiğini kaydeden Özdağ, şunları söyledi:
“Evet vereceğiz. Bu boyacı küpü mü? 7 milletvekiline sesleniyorum. Boyacı küpü mü bu? Yani bir günde ev mi yapılıyormuş? Biz şuanda orada Belediye Başkanımız, TOKİ, Valiliğimiz orada çalışmalar yapıyor. 3 bölgeyi uygun gördüler. Bu 3 bölgede zemin etütleri yapılıyor, bu bölge depreme dayanıklı mı değil mi, heyelan bölgesi olup olmadıkları konusunda çalışmalar yapıyorlar, yani jeolojik çalışmalar. Buna istinaden burada 301 madenciye ev yapılarak, bu evler teslim edilecek. Bu madenci aileleri ister oturacaklar, ister kiraya verecekler, isterlerse de satacaklar. Bu çalışmamızda devam ediyor. Ölen madencimizin bir yakınına iş imkanı sağlanacak. Sivil terör kapsamına alındıktan sonra zaten birinci derece yakınlarından bir kişi istihdama tabi tutulacak. Bunu da yapacağız. Acele etmeye gerek yok, acun olmaya gerek yok uhuletle ve suhuletle biz bunların takipçisiyiz.”
Komisyona soru önergesi veren 7 milletvekilini sert bir dille eleştiren Özdağ, “Bu kardeşlerimiz herhalde Meclis’in işleyişini henüz öğrenememişler. Milletvekilleri önce Meclis nasıl işliyor onu öğrensinler, yoksa oradan kalkıp ta işçilere selam çakmasınlar. Ben buradan işçi kardeşlerimize sesleniyorum. Orada hedef şudur; hedef işveren şuanda yargılanmaktadır. Suçu varsa yargılanacaktır. Hukukun elindedir. Hukuk gereğini yapacaktır. Oradaki bürokratlarla ilgili, orayı denetleyen müfettişlerle ilgili de adli ve idari soruşturma devam etmektedir. Kimin ne kusuru varsa, kimin ne suçu varsa cezasız kalmamalıdır” dedi.

Kaynak: İHA