Lübnan'daki Suriyeli Sığınmacılar

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) üyesi Aliyye Mansur, Lübnan Dışişleri Bakanı Cibran Basil'in, Suriyeli sığınmacılara yönelik açıklamalarına tepki gösterdi.

Mansur tarafından yapılan yazılı açıklamada, Basil'in "Suriyeli sığınmacı kampları kurulmasına izin vermek, ulusal mutabakat ve onun oluşturduğu dengelere aykırıdır. Böyle bir şeye asla müsaade edemeyiz"sözlerine karşılık "Suriyeliler Lübnan'da bir vatan kurmak istemiyorlar. Dönmeyi ve yeniden inşa etmeyi arzuladıkları bir vatanları zaten var" denildi.
Basil'in Suriye-Lübnan sınırına "sığınmacı kampı yapılmaması" yönündeki açıklamasına ilişkin ise söz konusu önerinin Lübnan'ın yükünü hafifletmek ve sığınmacılara yardımların düzenli ulaştırılması için SMDK tarafından sunulduğu hatırlatıldı.
Açıklamada, Mansur'un, Lübnan Dışişleri Bakanı Basil'e hitaben "Suriyelilere yardım yapılmamasını isteyeceğine önce müttefikin Hizbullah'a milislerini Suriye'den çekmesini söyle ki vatandaşlarımız ülkesine geri dönebilsin" ifadeleri yer aldı.
Lübnan Dışişleri Bakanı Cibran Basil yaptığı açıklamada, Suriyeli sığınmacıların, Lübnanlılar üzerinde büyük "yük" oluşturduğunu, iki halk arasındaki gerilimin her geçen gün tırmandığını ve acil önlemler alınmadığı takdirde, ülkenin "iç kargaşaya" sürükleneceğini söylemiş, uluslararası toplumun, sığınmacıları Lübnan'da kalmaya değil, gitmeye teşvik etmesi gerektiğini belirtmişti.
Kaynak: AA