Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı Açıklaması

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Bakanlığının sorumluluk alanı içinde 2014 yılı içerisinde gerçekleştirilen operasyonlarda toplam 3 milyon 497 bin 923 TL değerinde silah, mühimmat ve güvenlik malzemesi ele geçirildiğini bildirdi.


Bakan Yazıcı konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Bakanlığımız taşra birimlerimizde görev yapan personel, son dönemde güney komşularımızdaki iç savaş durumlarını da göz önünde bulundurarak bölge ülkelerine yönelik olarak yapılmakta olan her türlü iş ve işlemler konusunda son derece hassasiyet göstermekte, kaçakçılıkla mücadelede büyük bir titizlikle görevlerini ifa etmektedirler. Suriye'deki iç karışıklığın başlamasından bu yana Suriye sınırındaki kapılarda sıkı kontrol önlemleri aldık. Irak'ta çatışmaların başlaması nedeniyle bu bölgeye yönelik çalışmalarımızda da azami hassasiyet gösteriyoruz. Çatışma yaşanan ülkelere zaman zaman ülkemiz üzerinden kaçakçılık yapılmak istenmekte, ancak bu teşebbüsler birimlerimizin dikkatli ve gayretli çalışmaları sayesinde önlenmektedir. Kaçak silah ve mühimmatın ele geçirilmesinde en önemli etkenler, gümrüklerdeki modernizasyon ve teknolojik yapılanma ile personelimizin görev bilinci ile hareket etmesidir. Bu durumun da silah yakalamalarında daha etkin sonuçlar ortaya çıkardığı görülebilmektedir. Gerek İpek Yolu, GAP ve Doğu Akdeniz Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlükleri’ne bağlı, gerekse de diğer bölge müdürlüklerimize bağlı olarak görev yapan gümrük müdürlükleri ile gümrükler muhafaza kaçakçılık ve istihbarat birimleri görevlerini bu hassas durumun bilinci içinde etkin olarak yürütmektedir. Bu görev bilinci içinde yürütülen çalışmalar çerçevesinde gerçekleştirilen operasyonlarda kurusıkı tabir edilen çok sayıda silah ve aksamı yakalanmıştır” dedi

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın sorumluluk alanı içinde 2014 yılı içerisinde gerçekleştirilen operasyonlarda toplam 3 milyon 497 bin 923 TL değerinde silah, mühimmat ve güvenlik malzemesi ele geçirildiğini belirten Bakan Yazıcı, “Bu kaçakçılık olayları içinde yer alan şahıslar hakkında ilgili cumhuriyet başsavcılıkları nezdinde suç duyurusunda bulunulmuştur” dedi.


Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü ekipleri tarafından son aylarda yapılan yakalamalarda İzmir'de iki adet konteynerde 24 bin 640 adet kurusıkı tabanca ve akşamı ile 1,7 ton silah namlusu ve 5,8 ton mermi çekirdeği, İstanbul'da İstanbul Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü ekipleri de Ambarlı'da gerçekleştirdikleri operasyonda bir konteynerde 9 bin 800 adet tabanca, 11 bin 250 adet tabanca namlusu, 19 bin 985 adet şarjör akşamı, ayrıca aynı operasyonda tabanca namlusunu işlemek için yapıldığı düşünülen motor tertibatı ile birlikte 1 adet makine ve motor tertibatı ile birlikte zımpara takılı 1 adet makine, Bursa'da ise Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü ekiplerince 2 bin 3 adet uzun namlulu silah, Antalya'da 6 bin adet mermi ele geçirildiği bildirildi.

Kaynak: İHA