Enerjisi Düşük 'Tatlı' Dondurma Üretti

Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Salih Özdemir, yaptığı bilimsel çalışma kapsamında, obez ve diyabet hastaları için çay şekeri yerine stevia bitkisiyle tatlı dondurma üretti.

Dondurma üzerine uzun yıllardır bilimsel çalışmalar yürüten Özdemir, diyabet ve obezlerin de sağlık açısından önemli besin kaynağı olan dondurmayı rahatlıkla tüketebilmesi için araştırma yaptı.
Çay şekeri ya da glikoz şurubu yerine Güney Amerika'da yetişen ve çok tatlı olmasına rağmen enerji vermeyen stevia bitkisi katarak üretim yapan Özdemir, üniversite laboratuvarında tat, aroma ve yapı olarak aynı dondurmayı elde etti.
Özdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, diyabet hastaları için şeker alkollerini çalışarak çok iyi sonuçlar aldığını ve sonuçlara yurt dışından olumlu tepkiler geldiğini anımsatarak, söz konusu çalışmayı daha da geliştireceklerini söyledi.

Bilimsel çalışmaları, yeni kaynaklar ekleyerek devam ettirdiklerini anlatan Özdemir, "Dondurmaya, şeker yerine stevia diye bir madde katıyoruz. Bu tatlandırıcı, enerji ihtiva etmiyor. Yani bağırsaklardan direk atılıyor. Hem şeker hastaları için problem oluşturmuyor hem de enerji değeri olmadığı için şişmanlatıcı bir özelliği de olmuyor" diye konuştu.

Özdekir, dondurma yapımında çay şekeri yerine tatlandırıcı için stevia bitkisini kullandıklarını ifade ederek, şunları kaydetti:
"Yurt dışında da bu konuda çalışma yapılmamış. Biz de bir çalışma yaptık. Çok iyi sonuçlar aldık. Panel testi yaptık. Normal çay şekeriyle yaptığımız dondurmalarda beğeni olarak paralel sonuç aldık. Bu çok önemli. Yani hemen hemen aynı düzeyde beğenildi. Bizim amacımız dondurmanın daha çok beğenilmesidir. Şeker bize göre dondurmada tatlandırıcı olarak en iyi maddedir. Paralel bir lezzet bulduğumuz için kendimizi başarılı kabul ediyoruz. Bu stevia dediğimiz bitkinin bir yan etkisi yok. Bu şeker için Amerika 2008 yılından bu yana çalışma yapmış. Tam güvenilir bir şeker olduğunu bilimsel olarak kanıtlamış."
- "Diyabet ve şişmanlar için önemli bir çalışma"
Stevianı, tat ve aromanın yanı sıra yapı olarak da şekerle aynı olduğunu belirten Özdemir, "Biz balı da dondurma yapımında kullandık ve yapı olarak iyi olmamıştı ama bu bitkiyle yapı olarak aynı. Bu stevia, şeker hastaları iyi bir şeker kaynağı olabilir ve dondurmanın da kalitesini düşürmeden aynı kalitede dondurma yapmanın bir yolu olabilir. Diyabet hastaları için ve şişmanlık problemi olan kişiler için de önemli bir çalışma olarak düşünüyorum" dedi.

Özdemir, şöyle devam etti:
"Toplumun buna ihtiyacı var. Dondurmada şeker oranı yüksek oluyor. Bu şeker enerji vermiyor. Aynı tatlılığı vermek için kullandık. İnsanlar bunu reddetmesin diye böyle bir çalışma yaptık. Amerika'da bu konuyla ilgili çalışmalara başlanacaktır çünkü güvenilir bir şeker olarak yeni tescillendi. Normal dondurmada şeker yüksek oranda oluyor. Bu bizim çay şekerinden 300-400 kat daha tatlı bir şeker stevia. Bir litre süt için 250 gram şeker kullanacaktık, 42 gram steviayla bunu yaptık. Esasını bulsak çok daha kolay olacak. Zaten enerji vermiyor. Aynı tatlılığı verelim diye çalışıyoruz. Normal şekerin tatlılığını steviada da bulalım diyoruz. İnsanlar dondurma yerken gerçek tadını alabilsin diye böyle çalışma yaptık. Laboratuvarda üretimini yapıyoruz."
Kaynak: AA