Denizli'de Dericilere Taşınma Desteği

Denizli'de dericilerin Deri İhtisas Organize Sanayi Bölgesine taşınarak çevreye verdiği zararın azaltılmasını amaçlayan Güney Ege Kalkınma Ajansı'nın (GEKA) "Mirasımız Dericilik Mali Destek Programı" tamamlandı.

GEKA'dan yapılan açıklamaya göre, Denizli'de deri ve kösele sanayisinde faaliyet gösteren işletmelerin Deri İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'ne taşınmasını sağlayarak, üretim kapasitesi ve verimliliklerinin artırılması, sektörel kümelenmenin teşvik edilmesi ve üretim süreçlerinin çevreye verdiği zararın azaltılması amacıyla başlatılan "Mirasımız Dericilik Mali Destek Programı" sona erdi.
Türkiye'de uygulanan programlar arasında hedeflerinin kesinliği ve doğrudan kümelenmeyi desteklemesi açısından ilklerden biri olan mali destek programı kapsamında, şehir merkezinde dericiler Sümer Mahallesi'ndeki tabakhane bölgesinden Denizli Kaklık'ta oluşturulan Deri İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'ne (OSB) taşındı.
Program çerçevesinde yaklaşık 1,5 milyon lira destekle 8 firma Deri İhtisas OSB'ye taşınırken, 3 milyon lira yeni yatırım gerçekleşti. Türkiye'de kösele imalatının yüzde 70'ini sağlayan dericiler, gelişmiş altyapı hizmeti olan OSB'de daha geniş ve ferah ortamlarda faaliyete başlarken, makine ekipmanlarını revize ederek üretim kapasitelerini de artırdılar. Deri İhtisas OSB'nin atık arıtma tesisi ile deri ve kösele işletmelerinin çevreye verdiği zarar da en aza indirilmiş oldu.
Deri ve kösele işletmelerinin Deri İhtisas OSB'ye taşınması ile şehir merkezinde kalan tabakhane bölgesinin rehabilite edilerek kent hayatına ve turizme kazandırılacağı kaydedildi.
Kaynak: AA