Batı Afrika'daki Ebola Ölümleri Durdurulamıyor

Batı Afrika'da son 5 ayda 700'den fazla kişinin hayatını kaybetmesine neden olan ebola salgınının şimdiye kadar görülen en ölümcül ebola salgını olduğu bildirildi.

Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) açıklamasında, dört Batı Afrika ülkesinde bu yıl içinde 729 kişinin ebola nedeniyle hayatını kaybettiği belirtilerek bunun tarihte görülen en ölümcül ebola salgını olduğu ifade edildi.
Salgın nedeniyle son birkaç günde ölenlerin sayısının 57'ye ulaştığı kaydedilen açıklamada, Liberya'da 27, Gine'de 20, Sierra Leone'de 9 ve Nijerya'da bir kişinin yaşamını yitirdiği belirtildi.
İlk kez mart ayında Gine'de ortaya çıkan hastalığın hızla yayılmasının önüne geçilememesi üzerine salgının baş gösterdiği ülkelerde yardım çalışmaları yürüten ABD Barış Gönüllüleri Örgütü, yüzlerce gönüllü çalışanının bu ülkelerden tahliye edilmesi çalışmalarını sürdürüyor.
ABD Dışişleri Bakanlığından bir yetkilinin verdiği bilgiye göre, ABD Barış Gönüllüleri Örgütü'nün iki çalışanı ebola virüsü nedeniyle hayatını kaybeden bir kişiye temas ettikleri için ABD sınırları dışında karantinaya alınmış bulunuyor.
İdrar, kan, ter veya tükürük gibi vücut sıvısı veya salgılarıyla temas halinde bulaşan ebolanın bilinen tedavisi ve aşısı bulunmuyor. Hastalığın bulaşma riskinin en yüksek olduğu kesimi hasta yakınlarıyla tıp görevlileri oluşturuyor. Liberya makamlarının açıkladıkları rakamlara göre, bu ülkede hastalığa yakalanan 45 tıp görevlisinden 28 hayatını kaybetti.

Kaynak: AA