Aesob Yetkilileri Göreve Çağırdı

Antalya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (AESOB) Başkanı Abdullah Sevimçok, yetkilileri göreve çağırarak, cadde ve sokakların köşe başları ile çarşının en işlek yerlerinin seyyar tezgahların işgaline uğradığına dikkat çekerek buraların bizzat belediyeye para verilerek kiralandığının belirtti.

Aesob Yetkilileri Göreve Çağırdı

AESOB Başkanı Abdullah Sevimçok ayrıca, ekmek büfeleri, simit, dondurma, karlama ve mısır tezgahları ile bazı STK’ların tezgahlarının o bölgenin yerleşik esnafının işini sekteye uğrattığını da belirtti.

Sevimçok, dükkanlarının önlerine belediyeye işgaliye parası ödenerek kondurulan bu tür tezgah ve büfelerde ise hemen arkasındaki ya da karşısındaki esnafın sattığı ürünlerin aynısından satıldığını belirtti.

Bu tür tezgahların iş ahlakına aykırı bir biçimde satış yaptığını belirten Sevimçok, yıllardır dükkanının kirasını, elektriğini, suyunu, yanında çalıştırdığı işçinin sigortasını, maaşını ve devlete olan vergisini ödeyerek mesleğini devam ettirmeye çalışan çarşı esnafını zor durumda bıraktığını söyleyerek, yetkilileri göreve çağırdı.

Herkesin kendi işini yapması gerektiğini söyleyen Sevimçok, özellikle sezonluk olarak Antalya’ya gelerek dükkan kiralayan kişilerin dükkanının içerisinde farklı, dışarısında ise ek olarak farklı şeyler sattıklarından da yakındı. Sevimçok, “Hal böyle olunca da dükkanlarında sattıkları ürüne ek olarak dükkan önlerinde sattıkları karlama, dondurma, mısır gibi şeyler için yazarkasalarında yaptıkları işle sattıkları ürün aynı olmadığından dolayı müşteriye fiş de veremiyorlar. Ya da çok istenildiği durumlarda ise örneğin dondurma alan bir müşteriye, konfeksiyon, bujiteri ve kahve fişi gibi dükkanlarında esas yaptıkları iş ile alakalı fiş veriyorlar” dedi.

Bu konuda vergi dairesini de göreve çağıran AESOB Başkanı Sevimçok, kayıt dışı ekonominin önüne geçilebilmesi için bu ayrıntılara da dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.

Sevimçok, vatandaşların hem kendi sağlıkları, hem ürünün kalitesi, hem de Antalya’nın ekonomisine katkısı açısından, alacakları her ürün ve gıda maddesini mutlaka esas mesleği o iş olan, işin erbabından almaları gerektiğini tavsiye etti.
Kaynak: İHA