Şifa’dan Hollanda’ya Akademik Çıkarma

Hollanda’ya çıkarma yapan Şifa Üniversitesi heyeti, 5 üniversitenin tıp, diş hekimliği ve sağlık bilimleri fakülteleri ile öğrenci değişimi, Avrupa Birliği projeleri ve akademik işbirliğini içeren protokoller imzaladı.

Şifa’dan Hollanda’ya Akademik Çıkarma

Şifa Üniversitesi’nin akademik işbirliği amacıyla Hollanda’ya yaptığı ziyarette; Rektör Yardımcısı ve Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarsılmaz, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Vural, Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. H. Hüseyin Yılmaz, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Müdürü ve Uluslararası İlişkiler Genel Koordinatörü Prof. Dr. Halil İbrahim Atabay, Yrd. Doç. Dr. Ali Erdem, Yrd. Doç. Dr. M. Selim Bilgin ve Uluslararası İlişkiler Uzmanı Ahmet Sezer yer aldı.

Bu ziyarette; diş eğitimi ve araştırmalarında dünyanın ilk 5 merkezi arasında sayılan ACTA / Faculty of Dentistry; Avrupa’da en ileri tıp araştırmalarının yapıldığı Erasmus MC; sinir bilimleri klinik ve araştırmalarında yine Avrupa’nın en iyi merkezlerinden biri kabul edilen Maastricht University Medical Center; 90 yıllık geçmişi ile Avrupa’da kanser araştırmalarında isim yapmış Rotterdam Radboud University ve Amsterdam Üniversitesi (AMC/VU), Şifa Üniversitesi heyetinin durakları arasında yer aldı. Görüşmeler sonunda bu üniversitelerin ilgili fakülte ve bölümleri ile birden fazla ikili anlaşmaya imza atıldı.

HOLLANDA DOĞRU TERCİH
Prof. Dr. Mustafa Sarsılmaz, görüşmelerin son derece verimli geçtiğini belirterek, "Öğrencilerimizi ve öğretim üyelerimizi yurtdışı programları ile buluşturmak için bir ülke seçimi yaptık. Hakikaten seçimimizde çok haklı çıktık. Hollanda bu konuda çok sıcakkanlı bir görüntü verdi. Heyetimiz Hollanda'da iki ekip halinde çalıştı. Ekiplerimizden bir tanesi diş hekimliği eğitimi verilen üniversite ve merkezler üzerine yoğunlaştı. Amsterdam'daki ACTA ve Nijemegen’deki Radboud Diş Hekimliği Faküleleri ile çok güzel anlaşmalara imza attı. Diğer grubumuz ise Rotterdam Erasmus MC yetkilileri ile görüşmeler yaptı. Ayrıca Amsterdam, Maastricht ve Nijemegen’deki üniversitelerle üst düzeyde, son derece verimli temaslar ve anlaşmalar gerçekleştirdik” diye konuştu.

İLK HEDEF ÖĞRENCİ VE AKADEMİSYEN DEĞİŞİMİ
Bu üniversitelerle öncelikle öğrenci ve akademisyen değişimine imkân sağlayan Erasmus+ (plus) eğitim ve staj anlaşmalarının ivedilikle yapılacağını belirten Prof. Dr. Sarsılmaz, akabinde ise Hollanda’daki üniversitelerle AB ve diğer uluslararası projeleri hayata geçirmek için ortak girişimlerde bulunacaklarını kaydetti.

Görüşmelerde, ortak proje ekiplerinin kurulmasına karar verildiğini anlatan Sarsılmaz, özellikle Horizon 2020 fonunun kullanılabileceği noktasında görüş birliğine vardıklarını kaydetti.

Şifa Üniversitesi öğrencilerine Avrupa’nın prestijli üniversitelerinde lisansüstü eğitim programları ve staj imkânları sunulması noktasında da anlaşmalar sağlandığını vurgulayan Sarsılmaz, “Bu konuda bir yol haritası belirledik. Şifa Üniversitesi diplomasının Avrupa akreditasyonunun sağlanması ile ilgili de fakülteler nezdinde çalışmalara başlanacak” dedi.

ŞİFA, DENEYİMİNİ HOLLANDA İLE PAYLAŞACAK
Avrupa’daki üniversitelerin araştırmaya büyük önem verdiğini de anlatan Sarsılmaz, “Görüştüğümüz üniversitelerle hem araştırma hem de eğitim alanında işbirliği kararı aldık. Özellikle Şifa Üniversitesi ve Hastaneleri’nin akademisyen, doktor ve sağlık personelinin Türkiye ve çevresindeki ülkelerde düzenledikleri kongre ve çalıştaylar ile sağlık alanında ki tecrübelerini Hollandalı akademisyen ve hekimlerle paylaşması gündeme geldi. Bu doğrultuda bazı ortak projelere başlanması yönünde de kararlar alındı” dedi.

Prof. Dr. Sarsılmaz, Hollanda’daki üniversiteler ile yapılan protokol anlaşmalarının hızlı bir şekilde hayata geçirileceğini de belirterek, “Şifa Üniversitesi ve Hastaneleri’nin uluslararasılaşma çalışmaları hem Avrupa Birliğine hem de Türkiye’ye önemli katkılar sağlayacaktır” diye konuştu.

Kaynak: İHA