AYM'den Mansur Yavaş'a kötü haber

Anayasa Mahkemesi, FB Kulubü Başkanı Yıldırım’ın, şike davasının savcısı hakkında yaptığı başvuruyu görüşmeyi ‘HSYK Kararları yargı denetimine kapalı’ gerekçesiyle reddetti. Benzer bir başvuru daha önce de Mansur Yavaş tarafından yapılmıştı.

AYM'den Mansur Yavaş'a kötü haber
Anayasa Mahkemesi, anayasa gereği kararlarına karşı itiraz başvurusu yapılamayan HSYK ve YSK için emsal bir karar verdi. Anayasa Mahkemesi, Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım'ın Şike soruşturmasını yürüten savcı Mehmet Berk hakkında yaptığı şikayetin işleme konulmamasına itirazını “yargı yolu kapalı” olduğu için reddetti. Yıldırım'ın başvurusu HSYK'dan sonra AYM tarafından da reddedilmiş oldu.

Aziz Yıldırım, şike soruşturmasını yürüten Mehmet Berk'in aynı soruşturma kapsamında aynı numara ile iki farklı iddianame imzaladığını belirterek HSYK'ya şikayet etmişti. HSYK 3.Dairesi ise başvuruyu işleme koymadı. Yıldırım, bunun üzerine HSYK'nın şikayeti işleme koymama kararına karşı Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulundu.

159. MADDE ENGELİ
Anayasa Mahkemesi 2.Bölümü oy birliğiyle “Başvurunun konu bakımından yetkisizlik nedeniyle kabul edilemez olduğuna” hükmetti. Anayasa Mahkemesi kararının gerekçesinde “yargı yolu kapalı” kararlara karşı bireysel başvuruda bulunulamayacağı yer aldı. Yüksek mahkeme kararında Anayasa 159.maddede yer alan “Kurulun meslekten çıkarma cezasına ilişkin olanlar dışındaki kararlarına karşı yargı mecilerine başvurulamaz” hükmü hatırlatıldı. Kararda şöyle denildi:

MANSUR YAVAŞ DA ŞİKAYET ETMİŞTİ

“Anayasanın 159.maddesinin 10.fıkrası gereğince HSYK'nın alınan karaları aleyhine yargı mercilerine başvurulması mümkün değildir. Dolayısıyla başvuru konusu işlem, anayasanın yargı denetimi dışında bıraktığı işlemlerden olduğundan bireysel başvuruya konu olamaz.”

Yargı denetimine kapalı kararlar arasında YSK'nın verdiği kararlar da yer alıyor. Benzer bir başvuru daha önce CHP'nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mansur Yavaş tarafından yapılmıştı.