Ttso’da Bayramlaşma

Ramazan Bayramı dolayısıyla Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası'nda geleneksel bayramlaşma töreni düzenlendi.

Ttso’da Bayramlaşma

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Meclisi geleneksel bayramlaşma törenine Meclis Başkanı Ali Osman Ulusoy, Yönetim Kurulu Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu, yönetim kurulu üyeleri ve meclis üyeleri katıldı.

Oldukça samimi bir havada geçen bayramlaşma töreninde Meclis Başkanı Ulusoy ve Yönetim Kurulu Başkanı Hacısalihoğlu, ağırlıklı olarak komşu ülkelerdeki gelişmeler, ülke ekonomisi, girişimcilik ve Cumhurbaşkanlığı seçimleri üzerine değerlendirmelerde bulundular.

Komşu ülkelerde sıkıntılar olduğunu vurguladığı konuşmasında Ulusoy, Libya, Suriye, Irak, Filistin gibi ülkelerde sıkıntılar olduğuna değinerek, Türkiye’yi ilgilendiren konular olduğunu vurguladı. Ulusoy, “Komşun rahatsa sende rahatsın. Komşularımız çok rahat değil. Ortaklarımızda sahip çıkmıyorlar. Kimseye sahip çıkmıyorlar. Herkes kendi kaderini, kendi derdini çekiyor” dedi.

Türkiye’nin her şeyden evvel birlik ve beraberliğe ihtiyacı olduğunu ifade eden Ulusoy, Cumhurbaşkanı adayı Demirtaş’ın birlik ve beraberlik mesajlarının önemli olduğunu vurguladı. Ulusoy, “Uzun yıllardan beri devam edip gelen bu konuların arkasından insanlar birbirlerine bu mesajların samimi olup olmadığını soruyor. Ama genel yapıya bir bakıldığında televizyonlarda ve meydanlarda gayet rahat konuşuyor ve birlik beraberlik ve ülke için konuşuyor. Allah razı olsun bu birlik ve beraberlik olsun. 40 seneden beri Türkiye’deki sürtüşmeden kimseye fayda olmadı. İnşallah atlatırız” ifadelerini kullandı.

Ulusoy, şöyle konuştu: “Hepimiz karınca kararınca iş âleminin içerisindeyiz. Çarşı Pazar çok iyi görünmüyor. İnşallah iyi olur. Yine de gidiyor. Önümüzde Cumhurbaşkanlığı seçimleri var. Seçimlerin gürültüsüz patırtısız geçer. Sayın Başbakan, Cumhurbaşkanlığına talipli. Olur, diye düşünüyorum. Ama bir şey daha var. Sayın Başbakan güçlü bu konuda. Konuşmaları da fevkalade iyi. Seçim denildiğinde Türkiye’de her şey duruyor. Şurada bir iki hafta kaldı. İhracatçı işine bakmıyor. Yatırımcı acaba ne olacak, diyor. Bizim ülkede her şey birbirine bağlıdır. Seçimlerden sonra biraz daha iş dünyasının önü açılır.”
Ulusoy, İran’ın bizden 400 milyon dolar yol vergisi aldığını, buna karşılık Türkiye’nin de 390-410 milyon civarında akaryakıt ÖTV, KDV parası alındığını dile getirdi. Ulusoy, “Personel ve Gümrük bedava çalışıyor. Vatandaş ve şoförler orada sürünüyor. Her yerde söylüyorum ülkenin ihracatının yüzde 74’ünü kara taşımacıları yani tırlar ile yapılıyor. Gürbulak’ta 15 kilometre kuyruk var. Hem Türk tarafında hem de İran tarafında. Türk tarafı saat 5’e kadar çalışıyor. Karşı tarafta bu saate uyuyor. Bu konuyu çözüme kavuşturmak için Ankara’ya Gümrük ve Ticaret Bakanı ile görüşmeye gideceğiz” şeklinde konuştu.

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, insanların değiştiremeyeceği konulara kafalarını takip huzursuz olmamalarını dile getirdiği konuşmasında, olabildiğince huzurlu ve mutlu olabilmek için anı yaşamanın büyük yarar sağlayabileceğini vurguladı.

Komşu ülkelerde yaşanan sıkıntıların Türkiye’yi doğrudan etkilediğini kaydeden Hacısalihoğlu, son zamanlarda gündemdeki Filistin’de yaşananlar ile herkesi üzdüğünü belirtti.

Filistin’in tarihten beri, Osmanlı zamanında da her zaman korumamızda ve himayemizde olduğunu belirten Hacısalihoğlu, şunları söyledi:
“Filistin toprakları adım adım İsrail’in eline geçti. Filistin bugün baktığınızda bölük pörçük oldu. Bu durumda da elbette Filistin kendini korumak için kendine has yöntemler geliştirmeye başladı.

Bu yöntemler ile de ne kadar tutunabilir. Karşısında güçlü bir devlet var. Sonuçta bu günkü yaşadıklarımız kaçınılmaz oluyor. Bu sorunun çözümü aslında Birleşmiş Milletlerdir. Hakkaniyet ile bu konuyu ele alıp masaya yatırmadığı süreçte sıkıntılar sürecektir. İsrail kendini koruma amacıyla bölgedeki karışıklık işine geliyor. Bugünkü duruma da baktığımız zaman bu karışıklıktan fayda sağlayan yine İsrail devleti olmaktadır. Bu coğrafyada bu karışıklık her zaman olacaktır. Buruda huzuru her zaman köklü aramak lazımdır. Burada dünyayı yöneten devlet adamlarının bir araya gelerek sorunu çözmesi akan kanı durdurmasını diliyoruz.”
Rusya Federasyonu ve Kafkas Ülkelerinin de Trabzon ve Bölge için çok önemli ticari ortaklar olduğunu dile getiren TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, ilimizdeki bu ülkelerin başkonsoloslukları ile sıkı diyaloglar kurarak iş dünyasının sorunlarını çözmeye çalıştıklarını söyledi.

İç piyasadaki gelişmeleri de değerlendiren Hacısalihoğlu, iş çevreleri ve banka yöneticileri ile yapılan görüşmelerde istenmeden de olsa sıkıntılar yaşandığını hatırlattı. Bu durumda iş adamlarının kredi için teminat gösterdikleri mal varlıklarını satarak bankaların kredi olanakları yerine kendi öz sermayesinin kullanmanın daha yararlı olabileceğine dikkat çekti. Hacısalihoğlu, “Bu durumda kredi için teminat gösterilen evler zamanla elden çıkıyor. Faize gidiyor. Biraz daha dikkatli olmak gerekiyor. Daireleri veya arazileri teminat verip kredi almaktansa bu mülkleri satıp borca vermek daha karlı olabilir” diye konuştu.

Ramazan ayı her zaman olduğu gibi iş piyasalarını durgunlaştırdığını, Ramazan bayramı ile işlerin açıldığını özellikle Kurban Bayramına doğru iyice açıldığını kaydeden Hacısalihoğlu, “Eskiden bu ramazan durgunluğu daha fazlaydı. Şimdi ticaret daha gelişti. Ama yine de durgunluk yaşanabiliyor. Firmalarımız sürekli harekete alışmış. Biraz hareketsiz kalınca denge hemen bozuluyor. Dengenin hemen bozulmasının nedeni karlılıkların azalmasıdır. Giderlerin karşılanmasındaki sıkıntılardır. Bu durumda krediyi başvuruluyor. Mülkler teminat gösteriliyor. Firmaların bu durumlara karşı az biraz sermeye birikimlerini ellerinde tutmaları faydalarınadır” dedi.

Kaynak: İHA