Suriyeli Öğrencilere 'Denklik' Kolaylığı

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Türkiye'de geçici koruma altındaki Suriyeli lise son sınıf öğrencilerinin yurt dışındaki öğretim kurumlarından aldıkları mezuniyet belgelerine denklik verecek.

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın onayladığı kararla, Suriye'de yaşanan iç karışıklıklar sebebiyle 2011 Nisan ayından bu yana Türkiye'ye sığınan Suriye vatandaşlarının okul çağındaki çocuklarının eğitimleri sonucunda aldıkları belgelerin denklik işlemlerinin yapılmasında birliktelik sağlanması amaçlandı.
MEB Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı, yurt dışındaki öğretim kurumlarından alınan ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarına ait öğrenme belgelerinin denklik işlemlerinin ilke kararlarını belirleme yetkisine sahip bulunuyor.
MEB tarafından geçen ay Bakan Avcı'nın onayıyla illere gönderilen yazıda, denklik işlemlerinin yurt içinde il milli eğitim müdürlüklerince, yurt dışında ise eğitim müşavirlikleri ve ataşelikler tarafından MEB internet sitesinde yer alan "Denklik İşlemleri Kılavuzu 2011" esas alınarak yapıldığı anımsatıldı.
Yazıya göre, Türkiye'de geçici koruma altında bulunan Suriye vatandaşlarından Suriye Ulusal Koalisyonu Geçici Hükümeti Eğitim Bakanlığı, Suriye Eğitim Bakanlığı veya Libya Geçici Hükümeti Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan mezuniyet sınavlarında başarılı olanlara verilen öğrenim belgeleri ve yapılacak lise bitirme sınav sonuç belgelerine göre, Türkiye'de MEB tarafından denklik belgeleri düzenlenebilecek.
Bu arada, geçen yıl sivil toplum kuruluşlarının desteğiyle hem Libya hem de Suriye üzerinden mezuniyet sınavları yapıldı. Geçen yıl 5 bin civarında Suriyeli öğrenci bu sınavlarda başarılı oldu ve MEB tarafından denklikleri yapıldı. Bu öğrenciler arasından Türk üniversitelerinde okuyan binlerce öğrenci bulunuyor. Bunun yanında bazı Suriye vatandaşları da burs alarak yurt dışında eğitimlerini sürdürüyor.
Kaynak: AA