(özel Haber) Süt Destekleme Fiyatları Üreticinin Cebine Girmiyor

Süt firmalarının süt fiyatlarına verilen destek nispetinde fiyatları düşük tuttuğu ileri sürülürken, devletin verdiği desteklemenin üreticinin değil, süt firmalarının cebine girdiği ifade edildi.

(özel Haber) Süt Destekleme Fiyatları Üreticinin Cebine Girmiyor

Süt desteklemesi hakkında açıklama yapan Bursa Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği (B.D.K.K.Y.B) Başkanı Yıldırım Oran, “Gıda-Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının süt destekleme politikası faydalı ancak bakanlığımızın üreticilerimize verdiği destekleme fiyatı ne yazık ki ülke çapında piyasayı elinde tutan firmaların süt fiyatlarına verilen destek nispetinde fiyatları düşük tutması sebebiyle üreticinin değil, kartellerin cebine giriyor. Süt üretimi fazla ülkelerden ithal edilen süt tozunun ürünlerde kullanılması sonucu, kartel süte fazla ihtiyaç hissetmiyor. Böylece fiyatlarla istediği gibi oynayarak bir taraftan kalitesiz ürün, diğer taraftan büyükbaş sektörünü kasten baltalıyor. Sistemdeki bu tıkanıklığın giderilmesi için süt tozu ithalinin tamamen yasaklanması lazım. Üreticinin desteklemesinde gözü olan ve kartelleşen bu firmaları Rekabet Kurumu'na şikayet edeceğiz” dedi.

ÜRETİCİLERE KARTEL VE SÜPERMARKET KISKACI
Kartelleşmenin oluşmasında, zincir süpermarketlerin yerel süt markalarına uyguladığı yüksek raf kirası gibi yaptırımlarında son derece etkili olduğunu ifade eden Oran, “Yerel süt ürünleri markaları, zincir süpermarketlerin uyguladığı fahiş raf kirası ve yüksek üretim kapasitesi araması yüzünden piyasa dışı kaldı. Bu durum süt üreticisini kartelin insafına bıraktı. Üreticilerimiz süt karteli ve zincir süpermarketlerin kıskacında. Domino etkisi oluşturan bu durum, üreticilerin süt üretiminden çekilmesini ve kasaplık et arzının da azalmasını tetikliyor” diye konuştu.

Kaynak: İHA