Melbourne'de Cumhurbaşkanlığı Seçimi Hazırlıkları

2 Ağustos tarihleri arasında yapılacak oy verme işlemlerin hazırlıkları Melbourne Başkonsolosluğunda yapılan son bilgilendirme toplantısı ile tamamlandı.

Melbourne Konsolosu Sinan Yeşildağ, bilgilendirme toplantısına katılan sandık başkanları ve siyasi parti temsilcilerine, sandık başında uygulanacak kurallar, çalışma sistemi, görevlilerin yetkileri konusunda bilgi verdi.
Toplantıda oy kullanımı, sandık başında uyulacak kurallar, oyların güvenli şekilde merkezde muhafaza edilmesi ve seçim sonrasında oyların Türkiye'ye nakli konusundaki kuralları Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından hazırlanan video ile anlatan Yeşildağ, sandık başında görev alacak başkan ve siyasi parti temsilcilerinin çeşitli konulardaki sorularını da cevapladı.
Bilgilendirme toplantısına Melbourne Başkonsolosu Seyit Apak ve seçim sandıklarında görev alan konsolosluk personeli de katıldı.

-Randevusuz oy kullanılamayacak
Melbourne Konsolosu Sinan Yeşildağ, AA'ya yaptığı açıklamada, son bir ayda sandık başkaları ve kurul üyelerinin eğitimine ağırlık verdiklerini hatırlatarak son olarak da bugün Yüksek Seçim Kurulu tarafından hazırlanan eğitim videosunu üyelere gösterdiklerini söyledi.

Yeşildağ, perşembe sabahı saat 08:00'den itibaren randevu alan vatandaşların oy kullanmaya başlayacaklarını anımsatarak, "Özellikle randevu konusuna dikkati çekmek istiyorum çünkü randevu gününde gelmeyen vatandaşlarımızın ne yazık ki oy kullanması mümkün olamayacak. Yüksek Seçim Kurulu'nun web sayfasında her vatandaşımız kendi bilgilerini kontrol ederek hangi gün oy kullanabileceğini öğrenebilir" dedi.

-40 bin seçmen sandık başına gidecek
Yaklaşık 40 bin Türk vatandaşının sandık başına gideceği Avustralya'da oy kullanma işlemi 32 Temmuz Perşembe sabahı yerel saat ile 08:00'de başlayacak, 3 Ağustos Cumartesi saat 17:00'de sona erecek. Avustralya'da kullanılacak oylar, Dışişleri Bakanlığına bağlı diplomatik kuryeler tarafından tutanak karşılığında teslim alınarak Türkiye'ye götürülecek.
Oy tasnif ve sayım işlemi ise Türkiye'de gerçekleştirilecek.
Kaynak: AA