Paralel yapı soruşturmasında karar açıklandı

Paralel yapıya yönelik “Casusluk” soruşturmasında 11 kişi tutuklandı. Mahkeme, 38 şüpheliyi serbest bırakırken bu kişilerden 8’i hakkında yurt dışına çıkış yasağı konulmasına karar verdi.

Paralel yapı soruşturmasında karar açıklandı
Paralel yapı yönelik “Casusluk” soruşturmasında İstanbul Terörle Mücadele eski Şube Müdürü Yurt Atayün’ün de aralarında bulunduğu 11 kişi 'Devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal ve askeri casusluk amacıyla temin etmek' suçunda tutuklandı. Mahkeme 38 şüpheliyi serbest bırakırken bu kişilerden 8’i hakkında yurt dışına çıkış yasağı konulmasına karar verdi.

Paralel yapıya yönelik soruşturma kapsamında Hakim İslam Çiçek, sanık avukatlarının gereksiz ve yersiz taleplerle sorgulamayı kilitlediği gerekçesiyle ifadesi alınmayan şüphelilerin, dinlenilmeyerek dosya üzerinden karar verilmesine karar vermişti.

“DURUŞMA SALONUNDA YOĞUN GÜVENLİK ÖNLEMİ ALINDI”
Hakim Çiçek kararın adliyenin en büyük salonunda açıklanacağını belirterek gerekli önlemlerin alınmasını istemişti. Hakimin kararı doğrultusunda sanık ve avukatların yüzüne okunan karar aşamasında mahkeme salonunda yoğun güvenlik önlemleri alındı.

Akşam 21.00 sıralarında açıklanması beklenen karar gece 00.00 sıralarında açıklandı.

Nöbetçi hakim İsmail Çiçek İstanbul Terörle Mücadele eski Şube Müdürü Yurt Atayün, bir dönem İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdür Yardımcılığı da yapan Van Terörle Mücadele Şubesi eski Müdürü Serdar Bayraktutan. Erhan Körtek, Ensar Doğan, Aytekin Koçak, Ali Fuat Altuntaş, Abdulkadir Ağır, Yunus Emre Uzunoğlu, Şahin Akdeniz, Muhammed Kaya ve Mehmet Örs’ün tutuklanmasına karar verdi. Mahkeme tutuklama gerekçesinde şu ifadelere yer verdi; 'Devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal ve askeri casusluk amacıyla temin etmek' ve 'Resmi belgede sahtecilik' suçları yönünden emniyette rütbeli oldukları, uzun süre çalıştıkları, çok sayıda dinleme ve takip kararının altında imzalarının bulunduğu dolayısıyla içeriklerinden haberdar olmamalarının olası olmadığı, böylece suç işlediklerine yönelik kuvvetli suç şüphesinin varolduğu, tutuklamam verilen suçlar için yasada ön görülen ceza miktarı, suçun nitelikli ve önemli suçlardan olduğu, devlet sırlarına karşı suçlardan sayıldığı, bu nedenle tutuklama nedeninin varolduğu söz konusu suçlar için kanunda düzenlenen cezanın alt ve üst miktarları gözönüne alındığında kaçma şüphelerinin bulunduğu, soruşturmanın devam ettiği, delillerin yok edilme, gizleme, tanık ve mağdurlar üzerinde baskı oluşturma şüphelerinin bulunduğu, verilmesi beklenen ceza veya güvenlik önlemi değerlendirildiğinde adli kontrol tedbiri uygulamasının bu aşamada soruşturmaya konu suçlara şüpheliler açısından yetersiz kalacağı kanaatine varılarak şüphelilerin tutuklanmalarına karar verildi"

"SUÇLU BULUNAN ÖMER KÖSE SORGUSU YAPILAMADIĞI İÇİN SERBEST BIRAKILDI"
Hakim Çiçek Eski Terörle Mücadele Şubesi Müdürü Ömer Köse ve Emniyet Amiri Gafur Ataç’ında bulunduğu 38 kişinin ise serbest bırakılmasına karar verdi.

Şüphelilerden eski Terörle Mücadele Şube Müdürü Ömer Köse ile Erkan Ünsel, Selman Yuyucu, Ramazan Bolat, Osman Özgür Açıkgöz, Oğuzhan Ceylan, Kazim Aksoy ve Gafur Ataç hakkında ise 'Devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal ve askeri casusluk amacıyla temin etmek' ve 'Resmi belgede sahtecilik' suçlarını işledikleri yönünde dosyada yeterli delil var ise de bu şüphelilerin hakimlik sorguları yapılamadığı için serbest bırakılmalarına karar verildi. Hakim Çiçek, bu 8 polis hakkında adli kontrol uygulaması kapsamında yurtdışına çıkışlarına yasaklama getirdi.

Serbest bırakılan ve ifadesi alınamayan Erkan Ünal, Selman Yuyucu, Ramazan Bolat, Ömer Köse, Osman Özgür Açıkgöz, Oğuzhan Ceylan, Kazım Aksoy ve Gaffur Ataç hakkında "Devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etme" ve "Resmi belgede sahtecilik" suçlarını işledikleri hakkında dosyada yeterli delil olduğunu ancak hakimlikte sorgularının alınamadığını belirten mahkeme bu kişiler hakkında yurt dışına çıkış yasağı konularak serbest bırakılmalarına karar verdi.

PARALEL YAPI SORUŞTURMASINDA KARARDAN SONRA AVUKATLARDAN AÇIKLAMA

Çağlayan Adliyesi’nde Paralel Yapı soruşturması ile ilgili mahkemenin verdiği kararın ardından açıklama geldi. Avukatlar, dışarıda bekleyen şüpheli yakınlarına kararla ilgili bilgi verdi.

Paralel yapı Soruşturmasında gözaltına alınan şüphelilerin yakınlarının bekleyişi sürerken, kararın ardından avukatlardan açıklama geldi. Avukat Kemal Şimşek, karar sonrasında 30 kişinin serbest bırakıldığını belirtirken, tutuklananların isimlerini ise tek tek saydı. Şimşek tutuklularla ilgili de itirazda bulunacaklarını dile getirdi. Kararın ardından 30 kişinin serbest bırakılması ise adliye önünde bekleyenler tarafından sevinçle karşılandı.
Kaynak: İHA