Güneşten Korunmak İçin Gözlük Yeterli Değil

Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Halit Oğuz, özellikle çocukların gözlerinin korunması gerektiğini belirterek, "Türkiye yaz aylarında güneşin yoğun hissedildiği bir ülke, bu nedenle güneşten korunmak için güneş gözlüğünün yanında şapka takmak da gerekiyor" dedi.

Oğuz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, insanların gözlerini korumak için her türlü önlemi alması gerektiğini, güneş ışığına alerjisi olan kişilerde korunmanın en iyi yolunun güneş gözlüğü olduğunu söyledi.

Özellikle çocuklara erken yaşta kazandırılan güneş gözlüğü alışkanlığının, ultraviyole ışınlarından korunmak için önemli olduğuna işaret eden Oğuz, bunun da bazen yeterli olamayabileceğini ifade etti.

Kullanılan güneş gözlüklerinin belirli bir standardı olması gerektiğini belirten Oğuz, "Üzerinde 'ultraviyole koruyucu' yazan güneş gözlüğü kullanmak gerekiyor. Ne olduğu belli olmayan, tezgahlarda satılan güneş gözlüğünü takmanın hiç bir anlamı yok, hatta bunlar zararlı da olabilir. Bu nedenli mutlaka güvenliğinden emin olduğumuz kaliteli bir güneş gözlüğü almamız gerekiyor" diye konuştu.

Çok hassas olan gözlerin güneşten en fazla etkilenen organ olduğuna işaret eden Oğuz, bu nedenle sadece güneş gözlüğü kullanmanın gözleri korumada yeterli olamayabileceğini vurguladı.
Güneşten korunmada şapkanın önemine değinen Oğuz, şunları kaydetti:
"Türkiye yaz aylarında güneşin yoğun hissedildiği bir ülke, bu nedenle güneşten korunmak için güneş gözlüğünün yanında şapka takmak da gerekiyor. Özellikle çocukların 10 yaşına kadar mutlaka şapka taktırmak lazım. Çünkü birçok göz hastalığı bu şekilde güneşe maruz kalan çocuklarda 20-30 yaşında ortaya çıkmaya başlıyor. Bölgemizde göze et gelmesi hastalığı da güneş ışınlarına fazla maruz kalan kişilerde ortaya çıkıyor. Bu hastalığın tek çözümü ameliyat ve bu durum genellikle tekrarlıyor."
Gözleri korumak için sürekli yüzün yıkanması gerektiğini vurgulayan Oğuz, güneş gözlüğü kullanma alışkanlığı edinemeyen kişilerin katarakt olma ihtimaliyle karşı karşıya kaldığını sözlerine ekledi.
Kaynak: AA