Dışişleri Bakanı Davutoğlu Konya Açıklaması

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Emin olun 10 Ağustos seçimini sizler ne kadar yakından takip edecekseniz, aynı şekilde Gazze'deki her bir ev, her bir aile, her bir fert sizler kadar yakından takip edecek. Çünkü Gazze'dekiler biliyorlar ki; Türkiye'de onlara sahip çıkan bir lider cumhurbaşkanıysa, onlar da kendi evlerinde daha huzur içinde olacaklar" dedi.

Davutoğlu, bayramlaşma programları kapsamında Konya'nın Beyşehir ilçesinde, vatandaşlarla bir araya geldi. Bir düğün salonunda gerçekleşen programda konuşan Davutoğlu, "Bir taraftan Türkiye'de bayramı idrak ediyoruz, bir taraftan da bayramı idrak edemeyen Gazzeli kardeşlerimizle dertleşiyoruz. Onların derdini yüreğimizde taşıyoruz" diye konuştu.

Davutoğlu, son günlerde yürüttükleri diplomatik temasla Gazze'de ateşkesi temin etmek ve sürdürebilmek için yoğun bir gayret içinde olduklarını ifade ederek, Türkiye'de son yıllarda hiçbir seçimin aslında sadece 77 milyon vatandaşı ilgilendirmediğini belirtti.

Çevre bölgelerde gönlünü, gözünü, yüreğini ve zihnini Türkiye'ye döndürmüş olan bütün halkların, 'acaba Türkiye'de bu seçimde ne olacak' diye baktığını anlatan Davutoğlu, şunları kaydetti:
"Emin olun 10 Ağustos seçimini sizler ne kadar yakından takip edecekseniz, aynı şekilde Gazze'deki her bir ev, her bir aile, her bir fert sizler kadar yakından takip edecek. Çünkü Gazze'dekiler biliyorlar ki; Türkiye'de onlara sahip çıkan bir lider cumhurbaşkanıysa, onlar da kendi evlerinde daha huzur içinde olacaklar. Başlarına bir bomba değil, bir küçük çakıl düşse Ankara'da oturan liderler, onlarla birlikte ağlayacaklar, bunu biliyorlar, bundan eminler. Onun için günlerdir Gazze ile zihnimiz ve gönlümüz meşgul. Onlar bu huzura kavuşana kadar da gece gündüz çalışmaya, rüyalarımız da dahil Gazze'yi görmeye kararlıyız."
Davutoğlu, Gezi olayları ile 17 ve 25 Aralık operasyonlarında Türkiye'nin 12 yıl içerisinde biriktirdiği gücün kırılmaya çalışıldığını vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Daha 12-13 yıl önce birkaç yüz milyon dolar için yardım talep etmekte olan Türkiye Cumhuriyeti Devleti, 12 yılda bu milletin içinden çıkmış bir liderin öncülüğünde bu kez dünyadaki her mazluma eliyle yetişecek, gönlüyle yetişecek, yardımıyla yetişebilecek hale geldi. İşte korktukları Türkiye bu. Dışarıdan Osmanlı çınarını nasıl budamaya çalışmışlarsa, şimdi 12 yıl içinde tekrar gümrahlaşan ve gölgesi altına bütün mazlumlarını almaya başlayan Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin bu iradesini kırmaya çalıştılar. Meseleleri sadece Başbakanımız değildi. Meseleleri Başbakanımız'ın temsil ettiği idealdi, değerdi, meseleleri aziz milletimizdi. Başbakanımızla olan kavgalarının sebebi şahsi bir kavga değil. Bu milletin idealleriyle kavga edenler Başbakanımızı hedef aldılar."
-"Çatı aday, milletin temelinde karşılığı olmayan aday demek"
Çatı adayı demenin, "milletin temelinde karşılığı olmayan aday" demek olduğunu anlatan Davutoğlu, "Temelsiz çatı olur mu? Olmaz. Hemen 'Türkmenlere niye sahip çıkmıyorsunuz' gibi bir ifadede bulundular. Son 12 yıl içinde Türkmenlerin her bir meselesine sahip çıktık. İhsanoğlu, Türkmeneli bölgesinin adlarını bile bilmez. Tazehurmatı, Telafer, Yenice, Beşirköyü nerdedir bilmez, Kerkük'ün mahallelerini bilmez, Kerkük'ün kahramanı rahmetli Necdet beyin geçmişini bilmez ama konuşurlar Türkmenler hakkında. Alana inemeden konuşurlar. Kerkük'e gitme cesarati gösteremeden konuşurlar. Bilsinler ki; biz Gazzeyi savunduğumuz gibi Kerkük'ü, Halep'i savunduğumuz gibi Bingazi'yi, bizim kardeşlerimizin diyarı olan bütün diyarları savunur, onların hakkını korumaya kararlı bir şekilde irade gösteriririz" dedi.

Davutoğlu, konuşması sırasında partililerin; 'Vur vur inlesin Pensilvanya dinlesin' sloganları atması üzerine; "Zaten mesele bu, mesele bu ülkede artık kararların, iradenin Ankara'da olması, ne Pensilvanya'da ne de herhangi bir yurt dışı mihrakta değil" ifadelerini kullandı.
AK Parti kadrolarının 10 Ağustos seçimlerinde fire vermesini istemediklerini vurgulayan Davutoğlu, Beyşehirlilerden, Konyalıardan seçimlerde büyük destek beklediklerini bildirdi.
Saadet Partili seçmenlere seslenen Davutoğlu, şöyle konuştu:
"10 Ağustos'ta oy vermek için yalnız kaldığınızda zihninizden Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ı da diğer adayları da geçirin. Kimseye sormayın, kimseden talimat da almayın, yönlendirme de almayın ama kalbinize, aklınıza, fikrinize, gönlünüze, imanınıza sorun ve karşılaştırın. İslam dünyasının davasına 12 yıldır sahip çıkan kim? Sayın Başbakanımız. Filistin'in en yalnız olduğu zannedildiği günlerde Kudüs'e, Gazze'ye sahip çıkan kim? Sayın Başbakanımız. Arakan'daki, Mali'deki, Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki Müslümanların gözünden bir damla yaş düştüğünde ilk önce onu fark eden kim? Sayın Başbakanımız. Bu muhasebeyi yapın ve sonra oyunuzu ona göre kullanın. Bu seçim bir parti seçimi değil. Bu anlamda sadece, bir değer ve iddiaların seçimi. Sizin iddialarınıza, Saadet Partisi'nin temel teşkil ettiği bütün iddialara sahip çıkan. Gönlünüze sorun, vicdanınıza sorun ondan sonra kararınızı verin. Eminim vicdanınız diyecek ki bu aday Recep Tayyip Erdoğan'dır. Başkasına oy vermek vebaldir."
Milliyetçi Hareket Partisi seçmenlerine de seslenen Davutoğlu, "Siz de oy vermek için yalnız kaldığınızda şöyle bir düşünün. Türk konseyini kim kurdu? Çünkü Türk Cumhuriyetleri 1991'de bağımsız oldu ama AK Parti iktidara gelene kadar Türk topluluklarını bir araya toplayan bir konsey yoktu. Türk konseyinin başında Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın olduğu Türkiye Cumhuriyeti hükümeti kurdu. Milli irade ve milli güç diyorsak hep millilikten bahseden Saadet Partisi, milliliği temel aldığını iddia eden MHP'liler de oy verme anında düşünecekler ve vicdanlarına soracaklar. Gagavuz Türklerine suyu kim götürdü? Kırım tatarlarına binlerce konutu kim yaptı? Irak Türkmenlerine son birkaç yıl içinde 110 milyon dolar yardımı kim yaptı" diye konuştu.

Kaynak: AA