Yer Sofrası Üretimi Yapan Marangoz Hacı Ahmet Kısa Açıklaması

Kayseri'de, yer sofrası üretimi yapan marangoz Hacı Ahmet Kısa, yer sofrasına ilginin zamanla azaldığını söyledi.

Yer Sofrası Üretimi Yapan Marangoz Hacı Ahmet Kısa Açıklaması

Eski Sanayi mahallesinde tahtadan mutfak eşyaları yapan marangoz Hacı Ahmet Kısa “1970’den beri marangozluk mesleğini yapmaktayım. Şuanda iş olarak yer sofrası, yayık, oklava, bu tür gereçler yapmaktayım. Kullandığımız ağaç türleri çam ağacı, katran ağacı, gürgen ağacı, diş budak ağacı bunlardan yapmaktayız. Sağlık açısından ağaçtan yapılan gereçler sağlıklı oluyor. Örneğin bir salata tahtası; bunu plastikten alıp kullananlar var. Doktorlar bunun sağlık açısından çok zararlı olduğunu söylüyor. Bu şekilde ağaçtan yapılan gereçleri öneriyoruz” diye konuştu.

Kısa ayrıca, “Eskiye nazaran yer sofrasına ilgi gittikçe gerilemektedir ama bazı eski maneviyetini sürdürmek isteyenler ve vazgeçemeyenler satın alıyor. Şimdi genellikle masa da yemek yeniyor. Geçmişimizi unuttuğumuz sürece de her zaman zararını görüyoruz. Yerde yemek yemesi her zaman için sağlık açısından da faydalı, dinimiz açısından da fayda getirir. Mesela yerlere ekmek ufakları dökülüyor, onu tekrar ayaklarımızla çiğniyoruz ama yer sofrasında yere güzel sofra seriliyor, daha rahat yeniliyor. Bizim tavsiyemiz yer sofrası her yönü ile sağlıklı" şeklinde konuştu.

Geleneğimizden olan yer sofrasının unutulduğunu belirten Kısa “ Bu konuda kültürümüz mahvoldu. Yer sofrasını eski insanların kullanımı ile yenilerin kullanma şekli tamamen değişti. Günümüzde gittikçe yok oluyor. Geçmişimizi kaybettiğimiz sürece geleceğimiz mahvoluyor. Bunun bilincinde olmalıyız” ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA