Türbedeki Çınar Ağacının Sırrı

Kastamonu’nun Tosya ilçesinin Fevzipaşa mahallesindeki Koç Baba Türbesi ziyarete açıldı.

Türbedeki Çınar Ağacının Sırrı
Türbede bulunan çınar ağacının dalları yanmıyor

Koç Baba olarak bilinen türbenin sırlarla dolu rivayetleri mahalle sakinleri tarafından konuşuluyor. Türbede bulunan çınar ağacının dalları rivayete göre hiç yanmıyor. Mahalle sakinlerinden Hasan Yılmaz bu olaylara birebir şahit olduğunu söyledi.

Koç Baba türbesinin baş ucunda bulunan meşe ağacının dallarını kesen bir akrabalarının ansızın hastalığa yakalandığını ve vefat ettiğini belirten Yılmaz, şöyle konuştu: "Yakın bir komşumuz evde yakmak için ağacın kurumuş dallarını kesip eve getirmiş. Yakmaya çalıştığı sırada ağacın dalları yanmamış. Bana olayı anlatınca 'Sen ne yapıyorsun. Hemen dalları aldığın yere götür bırak' dedim. Bir gün mahallenin kadınları yağmur duası için geldi. Yemeklerini yiyerek dua ettikten sonra bulutsuz açık havada yağmur sel olup akmış." Koç Baba Türbesi, Fevzipaşa Mahallesi Muhtarı Bayram Karacan’ın girişimleriyle temizlenerek ziyarete açıldı. İlk olarak belediye ekipleri tarafından etrafı çöplerden temizlenen Koç Baba Türbesi çakıl dökülerek çamurdan kurtarıldı.

Gizemli meşe ağacının altında sade bir mezar olarak bulunan türbe etrafına beton duvar çekilerek, hayvanların türbeye girmesi önlendi. Türbenin ziyarete açılmasının ardından ziyarete gelenler için okuma evi yapılacak. Buraya gelen bayanlar ziyaretlerinde Kur’an-ı Kerim okuyabilecekler.
Kaynak: İHA