'Oğul Artışı ve Yağışlar Bal Verimini Etkiledi'

Kırklareli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkan Yardımcısı Rıdvan Ulus, mevsim şartları ve oğul artışı dolayısıyla bal rekoltesinde düşüş beklendiğini bildirdi.

Ulus, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bal akımının mevsimsel değişimlerden dolayı geç başladığını söyledi.

Geçen yıllarda kovan başına ortalama 20 kilogram bal aldıklarını ifade eden Ulus, yer yer etkili olan sağanak dolayısıyla arıların polen toplamakta zorluk çektiğini belirtti.

Bal rekoltesinde yüzde 25 düşüş beklendiğini dile getiren Ulus, "Mevsim şartları ve oğul artışı dolayısıyla maalesef bal rekoltesinde düşüş bekliyoruz. Bu yıl mevsim şartları arıcılık faaliyetleri açısından el verişli olmadı. Yağışların çok fazla olması bal veriminin düşüşüne etken sebeplerdir. Bununla birlikte ayçiçeği tohumunda kullanılan ilaçlar da bal verimini büyük oranda etkiledi" diye konuştu.

Oğul artışının bal verimini olumsuz yönde etkilediğini anlatan Ulus, şöyle devam etti:
"Bu yıl birçok arıcımız yaşlı ana arılarını genç ana arı ile değiştirdi. Bu da oğulun artmasına neden oldu. Yetiştiricilerimizin arılarında ciddi oranda artış gözlemlendi. Verimin düşmesine en büyük etkenlerden biri de bu oldu. Hasadın tamamen sona erdiği zaman bilanço ortaya çıkacak. Ancak sandık başına yaklaşık 15 kilogram bal hasat edeceğimizi tahmin ediyorum. İnşallah rekoltede fazla bir düşüş olmaz."
Kaynak: AA