Demirtaş, Mor Gabriel Manastırını Ziyaret Etti

Cumhurbaşkanı Adayı Selahattin Demirtaş, Mardin'in Midyat ilçesinde bulunan Mor Gabriel Manastırı Metropoliti Timoteos Samuel Aktaş’ı ziyaret etti.

Demirtaş, Mor Gabriel Manastırını Ziyaret Etti
Ziyarette, Demirtaş, Türk bayrağı önünde konuşarak, "Bu vatan hepimizindir" dedi.

Ramazan Bayramı'nı bölgede geçiren Cumhurbaşkanı aday Selahttin Demirtaş, Midyat ilçesinde bulunan Mor Gabriel Manastırı Metropoliti Timoteos Samuel Aktaş’ı ziyaret etti. Türk bayrağı önünde Metropolit Aktaş ile sohbet eden Demirtaş, bu vatanın hepimizin vatanı olduğunu söyledi.

Demirtaş, “Tarih şunu bizim önümüze koymuştur ki bir coğrafyanın asla ama asla tek bir sahibi yoktur. Bu vatan hepimizin ortak vatanıdır ve bu vatanda bu topraklarda yaşayan nüfusun azlığı, çokluğu önemli değildir. Bir tek kişi bile olsa, bir kişi bile yaşasa onun diliyle eğitim yapabilmesi, korkusuzca ibadetini yapabilmesi insanlık değerleri açısından çok önemlidir” dedi.

Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, Mardin Milletvekili Erol Dora ve Gülseren Yıldırım’ ın da eşlik ettiği Demirtaş, konuşmasında teklik vurgusu üzerinde durdu. Tek dil, tek ırk ve tek inancın büyük katliamlara yol açtığını kaydeden Demirtaş, "Elbette ki bu topraklar tarih boyunca aslında hiçbir zaman tek dille, tek mezheple, tek inançla var olmadı. Her zaman çok kültürlü, çok inançlı, çok dilli bir coğrafyaydı burası. Bugün de halen böyle. Kadim Süryani halkı da burada yaşayan diğer etnik kimlikler, inançlar, mezhepler de çok uzun yıllar boyunca bir arada yaşamayı başardılar. Çok güzel örneğini ortaya koydular. Ama bu birlikte yaşamı tehlike önemli yanlışlıklar doğdu. Tarihimizde bunlar da yaşandı. İnançların birbirine üstünlük çabası, kimliklerin birbirlerine üstünlük egemenlik çabası büyük katliamlara, sürgünlere yol açtı. Bu topraklar çok kültürlülüğü ile bilinen o zenginliğini giderek kaybetmeye başladı.

Tekçilik üzerine inşa edilmeye çalışılan toplumlarda sadece acı görür, zulüm görür. Biz hep belirtiyoruz teklik Allah’a mahsustur. Onun dışında tek dil üzerine, tek ırk üzerine toplumlar inşa edilemez. Bizlerde bu gün hem Halkların Demokratik Partisi olarak hem cumhurbaşkanlığı seçimi vesilesiyle ortaya koyduğumuz yeni yaşam anlayışında tam da bu coğrafyanın zenginliğine uygun bu coğrafyanın güzelliğine uygun bir birlikteliği bir kez daha hatırlatmak istiyorum" dedi.

Süryanilerin yaşadığı sorunlarda dikkat çeken Demirtaş konuşmasını şöyle sürdü:
"Bizler bütün inançların, bütün mezheplerin bir arada birbirlerine kin düşmanlık, nefret duyguları beslemeden eşitçe yaşayabileceğine inanıyoruz. O eşitliğin temeli adalet olduğu müddetçe de sağlam bir adalet üzerine inşa edildiği müddetçe de o toplumlar, o devletler asla parçalanmaz. Bizler bugün birliği savunurken, birbirimizi yok ederek, inkar ederek bu birlikten söz etmiyoruz tam tersi kimliklerimizle inançlarımızla, ana dillerimizle birlikte birbirimize saygı duyarak birbirimizi besleyerek destekleyelim. Bu gün hep burada Mardin bölgesinde nüfusu önemli ölçüde azalmasına rağmen ayakta kalmaya çalışan kadim Süryani halkı da bütün Türkiye açısından, bizim açımızdan da çok kıymetlidir değerlidir. Yurt dışına sürgün edilmiş, dünyanın bir çok yerine dağılmış Süryani halkının kendi anavatanında güven içerisinde, korkusuzca, eşit adilce yaşamı bizler için çok kıymetlidir değerlidir. Bunu belirtmek istiyorum. Herkes bütün toplumsal kesimlerin de bu anlayışa kesinlikle saygı göstermesi lazım. Çünkü tarih şunu bizim önümüze koymuştur ki bir coğrafyanın asla ama asla tek bir sahibi yoktur. Bu vatan hepimizin ortak vatanıdır ve bu vatanda bu topraklarda yaşayan nüfusun azlığı, çokluğu önemli değildir. Bir tek kişi bile olsa, bir kişi bile yaşasa onun diliyle eğitim yapabilmesi, korkusuzca ibadetini yapabilmesi insanlık değerleri açısından çok önemlidir.”
Metropolit Aktaş ise, "Hem size hem şahsınızın ve Müslüman kardeşlerimizin bayramını kutluyoruz. Manastırımıza büyük bir şeref verdiniz. Konuşmak istediklerimizin hepsini siz söylediniz. Teşekkür ederim, sağ olun bizde sizin gibi münevver kişilerle iftihar ediyoruz, dua ediyoruz ki başarmanız için dua ediyoruz" şeklinde konuştu.

Demirtaş, ziyaretin ardından Şırnak'a hareket etti.
Kaynak: İHA