Bayramda 3 Günde 3 Kilo Alınabilir

Kayseri Özel Tekden Hastanesi Diyetisyeni Duygu Deniz, bayram boyunca düzensiz beslenmenin, kısa sürede kilo alımına neden olabileceğine dikkat çekti.

Bayramda 3 Günde 3 Kilo Alınabilir

Ramazanda uzun süren açlık saatlerinde metabolizma hızının önemli düzeyde düştüğünü söyleyen Kayseri Özel Tekden Hastanesi Diyetisyeni Duygu Deniz, bayramla birlikte birden yiyeceğe yüklenmenin hızla kilo alımına neden olabileceği uyarısında bulundu.

3 günlük bayram süresince düzensiz beslenmenin, 3 kilo olarak geri dönebileceğini belirten Diyetisyen Duygu Deniz, “Ramazan boyunca vücut günde 17 saat aç kaldığı için karaciğer ve böbrekler dinlenme durumuna geçti. Şu anda çok fazla işlev görmüyor, ne kadar çok su içersek içelim şişkinlik yaşıyoruz, kabızlık problemi yaşamaya başladık. Karaciğer de sindirimi bırakıp depolamaya başlıyor. Yani ramazan bittiği zaman dinlenmiş olan vücudu yavaş yavaş harekete geçirmek gerekiyor” diye konuştu.

BAYRAMDA SABAH KAHVALTILARI HAFİF OLMALI
Ağır sabah kahvaltılarından uzak durulması ve 2 litre suyun gün içine bölünmesi gerektiğini ifade eden Diyetisyen Duygu Deniz, “Ramazan ayı boyunca metabolizma hızımız bin kaloriye kadar düşebilir. Örneğin bir erkek normalde 2 bin 500’e, kadının ise bin 500 kaloriye kadar enerji harcar. Ama metabolizma hızı bin kaloriye düşmüş olan vücuda, bayramla birlikte birden fazla kalori yüklersek hızla kilo alımına neden olur. O nedenle kaloriyi yavaş yavaş hızlandırmalı ve bol hareket edilmelidir. Metabolizma ancak bu şekilde yavaş yavaş yükselecektir. Aksi takdirde yakamadığı kaloriyi depolayacaktır” ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA