Tarih Aşkıyla Yanan İlkokul Mezunu Çiftçi Evinin Bahçesini Müze Yaptı

Antalya’nın Demre ilçesinde yaşayan çiftçi Hüseyin Kaplan, dedelerinden kalan eşyalar ve kendi becerisiyle evinin bahçesini tarihi müzeye çevirdi.

Tarih Aşkıyla Yanan İlkokul Mezunu Çiftçi Evinin Bahçesini Müze Yaptı

Demre ilçesi Kum Mahallesi'nde oturan 50 yaşındaki çiftçi Hüseyin Kaplan, tarih merakı ve sevgisiyle evinin bahçesini tarihi müzeye çevirme kararı verdi. Dedelerinden kalan eşyalar ve çevreden topladığı taşlarla ilk olarak 3'ü 6.5 metre, diğer ikisi ise 4'er metre boyunda 5 taş kule yaptı. Büyük kuleleri Mustafa Kemal Atatürk ve Fatih Sultan Mehmet’e, küçük olanlara ise Ulubatlı Hasan ve Çanakkale kahramanı Seyit Onbaşı'ya adayan Hüseyin Kaplan, kulelerine şekil vererek göz kamaştırıcı figürlerle süsledi. Kulelerin yanı sıra bahçe duvarlarında bulunan taşlara ev ve Türk Bayrağı çizen Kaplan, 250 yıl öncesinden kalan birçok eşyayı da evinin girişinde sergiliyor.

İLKOKUL MEZUNU VE SANAT EĞİTİMİ ALMADI
İlkokul mezunu olması ve hiç bir sanat eğitimi almamasına rağmen heykeltıraş sanatçısı gibi eserler ortaya çıkaran Kaplan’ın bahçesinde, 'Medeniyetler Anıtı' verdiği küçük bir kule de yer alıyor. Anıtta, 4 dini sembolize eden çizimler ise oldukça dikkat çekiyor. Evinin bacasını da kule şeklinde yapan Kaplan, sanatsal çalışmalarına devam ederek ileri de oluşturduğu eserleri sergilemeyi hedefliyor.

”TARİHE OLAN MERAKIMDAN DOLAYI YAPTIM”
Evinin bahçesini müze haline dönüştürme sebebinin, tarihe olan merakından dolayı olduğunu söyleyen Hüseyin Kaplan, “Dedemizden, nenemizden kalma eski olan eşyaları getirip evimin önünü müzeye çevirdim. Geçmişte olan padişahlarımızdan Fatih Sultan Mehmet Han, Atatürk ve Çanakkale geçilmez Seyit Onbaşı’nın anısına evimin önünü müze yaptım” dedi.

”EN BÜYÜK DESTEKÇİM EŞİM”
Yaptığı eserleri 8 yılda bu hale getirdiğini söyleyen Hüseyin Kaplan, kendisine en büyük destekçisinin eşi olduğunu söyledi.

Eşinin kendisine her konuda yardımcı olduğunu anlatan Kaplan, “Onun katkıları benim için çok önemliydi. Yardımcım oldu, moral kaynağım oldu. Aile bireylerinde birlik beraberlik olursa her engeli aşman kolay oluyor” diye konuştu.

Kaynak: İHA