Kale Grubu 57. Yaşında

Çanakkale Seramik, Kalebodur, Kalekim ve Kale’yi bünyesinde barındıran Kale Grubu’nun, “57. Kuruluş Yıl dönümü” ve “Seramik Bayramı” Çanakkale’nin Çan İlçesinde fabrikalar konferans salonunda gerçekleşti.

Kale Grubu 57. Yaşında

Kale grubunun 57 kuruluş yıldönümü törenleri, Kale Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Bodur Okyay’ın konuşmasıyla başladı.

1957’den itibaren Türk sanayisine büyük bir ivme kazandıran Kale Grubu’nun ülke kalkınmasında önemli bir rol üstlendiğini belirten Okyay, “Değerli büyüğümüz, sevgili babam İbrahim Bodur’un bundan 57 yıl önce temelini attığı Kale Grubu, yatırımlarının tamamında sanayiye odaklandı. Hali hazırda seramikten, havacılığa kadar birçok farklı alanda faaliyet gösteren 17 şirketimiz ile doğrudan ve dolaylı olarak 10 bini aşkın insan istihdam sağlıyor, evlerine aş ve ekmek götürmelerine aracılık ediyoruz. Ne büyük bir mutluluk ki Kale Grubu bugün 1,3 milyar TL’ye varan cirosu, 1.300 tedarikçisi, 750’nin üzerinde bayisi ve 15 bin satış noktası ile bir ‘Büyük Dünya Ailesi’ kimliğine kavuşmuştur. Bugün Avrupa’nın 3’üncü, dünyanın 12’nci, Türkiye’nin ise en büyük seramik karo üreticisi konumundayız. Kaleseramik olarak dünya seramik ticaretinin yüzde 2’sini tek başımıza gerçekleştiriyoruz. Kalekim’de, yapı kimyasallarında üretim ve satış kapasitesi olarak Türkiye ve bölgemizde birinci, Avrupa’da ise 5’inci sırada yer alıyor. Havacılık ve savunma alanında ise yüzde 100 özel sermayeli bir Türk şirketi olarak uluslararası alanda itibar kazanmış bir yapıya sahibiz. Haziran ayında, Sayın Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül’ün değerli katılımlarıyla İzmir’de açılışını gerçekleştirdiğimiz yüzde 51 Kale, yüzde 49 Pratt & Whitney ortaklı Kale Pratt & Whitney Uçak Motor Sanayi tesisleri fabrikamızda, dünyanın en gelişmiş savaş uçağı projesi F35’lerin, F135 olarak adlandırılan motorunun stratejik parçalarını üretiyoruz” dedi.

66 milyon metrekare kaplamalık seramik üretimiyle, tek çatı altında toplanmış dünyanın en büyük ve en modern fabrikalarından biri olan tesisin 57 yıl önce sadece bir hayalden ibaret olduğunu kaydeden Bodur, “Başlangıçta hiçbir şey kolay olmadı. Kapı kapı dolaşarak halkın fabrikaya ortak olması sağlandı. 1957’de, 750 bin liralık yatırımla tesisin bacası tütmeye başladı.

İbrahim Bodur’un hayaline inanarak el ele verenler sayesinde, geride bıraktığımız 57 yılda büyük başarılara imza attık hep birlikte. O günden bu yana Çan’daki fabrika alanına ve bölgeye yapılan yatırım tutarı 1,5 milyar dolara yaklaştı. Ben, bu fabrika bahçesinde büyüdüm, oğlum İbrahim’de bu fabrikalarla birlikte büyüyecek. Nasıl ki Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran ruh ülkenin dört bir yanından kalkıp Çanakkale’ye aktıysa, nasıl ki bu ülke için el ele, omuz omuza savaştıysa, biz de Çanakkale’den yola çıkıp aynı uğurda mücadele ediyoruz. Bu ülkenin her karış toprağında harcımız olsun istiyoruz. Bu nedenle Çanakkale’deyiz, İstanbul’dayız, Isparta’dayız, İçel’deyiz, Yozgat’tayız, Erzurum’dayız, Mardin’deyiz, İzmir’deyiz. Biz birbirimize yakınlaştıran, kenetleyen, bir arada tutan ortak bir çaba, ortak bir inanç, ortak bir güç ve ortak bir sevda. O sevdanın adı da Türkiye” diye konuştu.

Zeynep Bodur Okyay’ın konuşmasının ardından Çan Belediye Başkanı Dr. Abdurrahman Kuzu bir konuşma yaptı. Kuzu, konuşmasında, “1957 yılında zora talip olarak önce ülkem sonra insanım diyerek çıkılan bu yolculuğun bugün dünya devine dönüşen Kale Gurubu tesislerinin Çan İlçesinde bulunması dolayısıyla öncelikle ben Belediye Başkanı olarak ve Çan halkı olarak gurur ve onur duymaktayım” dedi.

Çanakkale Valisi Ahmet Çınar, “Anadolu’da seramiğin adı Kalebodur’dur. Kale Grubu büyük bir markadır. Toprağa işleyerek bu eserleri oluşturan saygıdeğer İbrahim bey, savunma sanayinde havacılık alanına da girerek Türk havacılık sektöründe de büyük çalışmalar yapmaktadır. Kendilerini kutluyorum” dedi.

Konuşmaların ardından, Kale Grubu’nun 5 ile 45 hizmet yılını dolduran 585 personel ve Kale ailesi iş ortaklığını sürdüren 24 bayi için kıdem ödülü töreni düzenlendi.

Kale Grubu bünyesinde 20 yılını tamamlayan Kale Grubu yönetim Kurulu üyesi ve Teknik Grup Başkanı Osman Okyay’a eşi Kale Grubu Başkanı Zeynep Bodur Okyay, 20 yılın anısına bir hediye takdim etti. Törene Çanakkale Valisi Ahmet Çınar, Trabzon Milletvekili ve 60. dönem Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak, AK Parti Çanakkale Milletvekili Mehmet Daniş, CHP Çanakkale Milletvekili Ali Sarıbaş, Boğaz Garnizon Komutanı Aydın Şirin, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Cumhuriyet Başsavcısı Hikmet Turan, Eski AK Parti Çanakkale Milletvekili Müjdat Kuşku’nun yanı sıra Çanakkale, İstanbul ve Ankara başta olmak üzere çok sayıda ilden gelen, üstü düzey devlet erkanı katıldı.

Kaynak: İHA