İzmir'deki Metro Çalışmaları

İzmir Metrosu'nun son etabı olan Poligon ve Fahrettin Altay'da yolculu ön işletme seferleri başladı.

Son etabın ilk seferinde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da yolculuk yaptı. Evka 3 İstasyonu'ndan metroya binen Kocaoğlu, Fahrettin Altay'a gitti.
İzmir ulaşımının "en dar boğazını" geçtiklerini söyleyen Kocaoğlu, gelecek yıllarda Narlıdere'ye doğru yürüyeceklerini, İzmir'i gerçek anlamda demir ağlarla örecekleri ifade etti.

Kocaoğlu, İzmirlilere en güzel bayram hediyesini verdiklerini belirterek, "2005 yılında temelini attığımız Üçyol-Üçkuyular Metro hattını bir çok sıkıntılar, üzüntüler yaşayarak, işi bırakan yüklenici firmalara rağmen devam ettirmeye çalıştık. Nihayet bugün, Ramazan Bayramı hediyesi olarak İzmirli hemşehrilerimizle birlikte ilk seferimizi yaptık" diye konuştu.

Fahri Altay'da trenden inen Kocaoğlu'nu bir grup pazar esnafı, metro çalışmaları nedeniyle yerlerinden kaldırıldıkları gerekçesiyle protesto etti. "Başkan esnafa kulak ver" sloganı atan esnaf, zabıtalarca uzaklaştırıldı.
Daha sonra trene binerek Konak yönüne hareket eden Kocaoğlu, Poligon'da yaptığı açıklamada, çalışmaların pazarla ilgisi olmamasına rağmen, pazar esnafının birileri tarafından örgütlenerek protestoda bulunduklarını kaydetti.

Kocaoğlu, "Çeşitli yönlendirmelerle burada 10 yıldır uğraştığımız metronun açılışının havasını kırmak cüretinde bulunan, böyle bir ruhsal problemi olan, böyle kente yapılan büyük bir hizmeti baltalamaya çalışan insanlar İzmir'i sevemiyorlar, sevmiyorlar, barışmıyorlar. Hiçbir şey istemiyorum. Sadece biraz insaf, biraz insanlık diyorum" dedi.

- 17 istasyon oldu
Fahrettin Altay ve Poligon istasyonlarıyla İzmir Metrosu, 20 kilometre güzergahta 17 istasyonla hizmet vermeye başladı.

Mayıs 2000 tarihinden hizmete açılan Üçyol-Bornova güzergahının ardından 2012'nin Mart ayında Ege Üniversitesi Kampüs ve Evka 3 istasyonları, Aralık ayında ise Hatay ve İzmirspor istasyonlarına seferler başlamıştı.
Poligon İstasyonu aç-kapa yöntemiyle imal edildiği kaydedildi. Bu yöntemle 100 santimetre kalınlığında ve 26 metre uzunluğunda diyafram duvarlarla yapı çevrelendiği, döşemeler üst kattan aşağıya doğru inerek tamamlandığı belirtildi. Poligon İstasyonu'nun deniz seviyesinin altında kalan peron katında, 40 metro uzunluğunda 14 metre genişliğinde tünel imal edilirken, inşaatı için 50 bin metreküp hafriyat yapıldığı, 16 bin 500 metreküp beton, 1600 ton donatı malzemesi kullanıldığı bildirildi.

Üçyol- Fahrettin Altay güzergahındaki 5. ve son istasyon olan Fahrettin Altay'ın, 11 bin 626 metrekare inşaat alanı ile en büyük istasyon olma özelliğine sahip olduğu açıklandı. Peron, bilet holü ve ara kat olmak üzere üç katlı inşa edilen Fahrettin Altay İstasyonu'nda yol seviyesinde 5 yolcu girişi, 2 engelli asansörü bulunuyor. Asansörlerin bilet holü ve peron katına kadar devamlılık gösterdiği İstasyonda 16 turnike ve 13 yürüyen merdiven ile yolculara hizmet verilecek.
Fahrettin Altay İstasyonu'nun 22 metre derinlikte, aç kapa yöntemine uygun olarak 122 panelden oluşan diyafram duvarlarla çevrildiği, inşaatında 62 bin metreküp hafriyat yapıldığı, 17 bin 500 metreküp beton ve 1700 ton donatı kullanıldığı kaydedildi.

Kaynak: AA