Ekonomi Bakanı Zeybekci Denizli'de

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, 2014 yılı sonunda Türkiye'nin cari açığının yüzde 6,4'ün çok altında, yüzde 5,5 düzeyine yaklaşacağını söyledi.

Zeybekci, Denizli İhracatçılar Birliği'nin (DENİB), Pamukkale Tenis Kulübü'nde düzenlediği iftara eşi Ayşen Zeybekci ile katıldı.

Bakan Zeybekci, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'nin ihracatı ile ilgili değerlendirmede bulunarak, "İhracatımızın bu sene yüzde 10 artması, yani orta vadeli hedefimiz olan 166 milyar dolarlık hedefe doğru bir adım daha yaklaşmamız, cari açığımızın, dış ticaret açığımızın bir fazla kapanması demektir" dedi.

Yılbaşında, "Türkiye'nin büyüme rakamlarını aşağı yönde revize edeceğini ve bu senenin iyi bir yıl olmacağını" söyleyenlere en önemli cevabı ihracatın verdiğini dile getiren Zeybekci, şunları kaydetti:
"İhracat, ilk çeyrekte büyümeye tek başına yüzde 2,7 oranında katkı sağlayarak, büyümenin yüzde 4,3 çıkmasında en önemli etken oldu. Olması gereken en sağlıklı büyüme rakamını oluşturdu. 2014 yılında Türkiye'nin büyümesi bütün beklentilerin üzerinde olacak. 2014 yılı sonu itibariyle Türkiye'nin cari açığı yüzde 6,4'ün çok altında olacak, yüzde 5,5 rakamlarına yaklaşacak. Türkiye'nin 5,5 cari açığa ulaşması demek, artık dışa bağımlılıkta çok rahat hale gelmesi, Türkiye'nin elini dışarıya açmaması demek. İhracat anlamında Türkiye'yi başarıdan başarıya koşturan ihracatçılarımız, bu ülkenin kahramanlarıdır. Onlar dünyadaki bütün zorluklara rağmen, Avrupa'da halen sıfır oranlarında büyümeye rağmen, Avrupa'da yüzde 14 oranında ihracatımızı artırarak bu destanı yazıyor"
-"Irak pazarının açığı kapatılıp üstüne çıkıldı"
Zeybekci, ihracatçıların sergiledikleri başarıyla Irak'taki gelişmeler nedeniyle yüzde 35 oranındaki kaybı, başka pazarlarda telafi ettikleri gibi yüzde 10 üzerinde bir artışı sağlamasını bildiklerine işaret etti.
Türkiye'nin eskiden olduğu gibi IMF'ye, Dünya Bankası'na muhtaç bir ekonomi olmaktan bu sayede çıktığını dile getiren Zeybekci, "Onun için ülkemizin bütün ihracatçılarını tebrik ediyorum. Durmak yok ihracata devam, durmak yok üretmeye, yatırıma, istihdama devam" diye konuştu.

Kaynak: AA