Bayram Tatili Öncesi Önemli Uyarı

Bayram tatilinde deniz ve havuz keyfi yaparken, eğlenceli gibi gözüken tramplenden ya da yüksekten atlamalar felç edebiliyor.

Bayram Tatili Öncesi Önemli Uyarı

Tatilin zehir olmaması için özellikle sığ sulara karşı dikkatli olunması gerektiğini ifade eden Beyin, Siniz ve Omurilik Cerrahı Doç. Dr. Cahide Topsakal, ”Yaz tatillerinde bu tarz kazalarla daha sık karşılaşıyoruz. Henüz tatilini yapamayanlar bayramda sahil tatili tercih edebilirler. Bayram öncesi bu uyarının yerinde olacağını düşünüyorum. Özellikle anne babalar çocukları yüzerken yalnız bırakmamalı. Çünkü derin gibi gözüken ama aslında sığ sulara tramplen veya benzeri yüksekliklerden atlayışlar ne yazık ki, tepe üstü çakılma sonucu ciddi boyun kırıkları ve anında kol ve bacaklarda kısmi ya da tama varan felçlere yol açabilir. Daha ender durumlarda boyun kırığı yeterince üst seviyede olursa solunum etkilenebilir ve hatta kişinin sudan çıkabilmesi zor olabilir” dedi.

İLK YARDIM ÖNEMLİ
Olası bir kaza durumuna karşı ilk yapılması gerekenleri anlatan Doç. Dr. Cahide Tıpsakal, ”Boyun kırıklarında mümkün olduğunca boynu sabit tutmaya çalışmak gerekir. İlk yardım ekiplerince önce solunum ve dolaşımın yeterliliği sağlandıktan sonra artık beyin ve sinir cerrahları tarafından olgunun ele alınması gerekmektedir. Kırık tipi, seviyesi ve hastanın muayene bulgularına göre en uygun yaklaşım biçimi saptanır. Hastada herhangi bir kuvvet kusuru yoksa ve solunum etkilenmemişse genellikle çok acil davranmayı gerektiren bir durum olmasa da bunların da birçoğu ameliyat gerektirir. Çünkü kırık ameliyatla tespit edilmezse hasta ayağa kalktığında sinir hasarı oluşabilir” şeklinde konuştu.

KIRIK DURUMUNDA AMELİYAT ŞART
Bu tarz kazalarla karşılaşılması ve kırıkların meydana gelmesi durumunda uygulanacak tedaviye dair bilgi veren Doç. Dr. Cahide Topsakal, ”Kırık tipine göre ya boynun ön tarafından ya da arka tarafından, bazen de ciddi durumlarda hem ön hem arka tarafından yaklaşarak kırık seviyeleri özel olarak imal edilmiş vida ve rod veya plaklarla tespit ederiz. Bu işlem uygulanmadan önce sinir dokusuna batan ne kadar kemik veya yumuşak doku varsa hepsi temizlenir, bazen de çok dağılmış kırık omur tamamen çıkarılıp yerine suni bir omur (gerek hastanın kendi kalça kemiğinden yapılarak, gerekse protez olarak) konur, tespit daha sonra yapılır. Omurilik hasar görmemişse, sinirler kesilmemişse, sadece basıya bağlı olan kuvvet kusurları toparlayacaktır. Ancak kaza anında sinir hasarı zaten oluşmuşsa ameliyatla kırık tespit işlemi mevcut felçleri pek düzeltemeyecektir. Fakat yine de bu tip hastaların rehabilitasyonu için kırık tespit ameliyatları şarttır. Bunun gerekliliği hastaya, ve hasta yakınlarına iyi anlatılmalıdır. Bel omurları kırıklarında da (genellikle trafik kazaları, intihar nedeni ile yüksekten atlamalar veya düşmeler sonucu) gene instrumantasyon dediğimiz omurga kafesleme yöntemi ile tespit edilirler. Kırığın tipine, seviyesine, hastanın muayene bulgularına göre bunlar da ya önden veya arkadan ya da hem önden hem arkadan yaklaşarak ilgili seviyeleri hastaya zarar vermeyecek, sinirleri koruyacak, hatta mevcut basıyı ortadan kaldıracak şekilde tespit edilirler. Genellikle konulan vida ve rodlar kalıcıdır. Çünkü bunlar vücutla uyumlu maddelerdir (titanium) ve son derece hafiftirler. Emar uyumludurlar. Çıkartma işlemi üstelik hastada zahmetli bir ikinci ameliyat gerektirir ve hastaya pratikte bir faydası da yoktur” dedi.

Kaynak: İHA