Seracılık Fındık Üreticisine Ek Gelir Oldu

Giresun'da fındık üreticilerinin yaşam seviyelerinin artırılması amacıyla gerçekleştirilen proje kapsamında kurulan 42 serada üreticiler domates, salatalık gibi sebzeler yetiştiriyor.

İl merkezi ve Bulancak ilçesinde Doğu Karadeniz Bölgesi Kalkınma Planı (DOKAP) kapsamında kurulan seralarda, yaz mevsiminde domates, salatalık, fasulye, kış mevsiminde ise marul, ıspanak gibi sebzeler yetiştiriliyor. Fındık üreticisi seralarda dört mevsim ürün yetiştirerek yıl boyunca gelir elde edebiliyor.
Giresun Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Arif Kahya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üreticilerin yaşam seviyesinin artırılması ve yeni ek gelir elde etmeleri amacıyla DOKAP kapsamında kentte çeşitli faaliyetler yürütüldüğünü söyledi.

Seracılığın bu faaliyetlerin bir dalı olduğunu ifade eden Kahya, "Bu yıl 28 merkez, 14 Bulancak ilçesi olmak üzere 42 örtü altı sera kurduk, bu seraları kurmaya da davam ediyoruz. Amacımız fındığın yanı sıra ürün desenlerini artırmak, çiftçimizin ek gelir elde etmesini sağlamak. Bu kapsamda ilimizde ihtiyaç duyulan sebzelerin bu seralarda yetiştirilmesini hedefliyoruz" dedi.

- Seracılık yapacak üreticide tecrübe aranıyor
Kahya, seracılıkla uğraş verecek kişileri pazara ürün götüren üreticilerden belirlediklerini vurgulayarak, şöyle konuştu:
"Daha önce yetiştirme tecrübesi var mı bunlara bakıyoruz. Eğer şartlar uygunsa üreticileri bu kapsama alıyoruz. Özellikle bu bölgedeki pazarlara ürün getiren üreticilerin altyapıları iyi değil, ilkel şartlarda ürün yetiştirmeye çalışıyorlar. Biz de daha modern şartlarda ürün elde etmelerini sağlamaya çalışıyoruz."
Metrekare olarak değişik boyutlarda seraların olduğunu dile getiren Arif Kahya, "Bu yıl 108 metrekarelik seralar kurdurttuk. Domates salatalık, fasulye gibi ürünler yetiştiriyorlar. Domateste 108 metrekarelik bir alandan 1,5 ton civarında ürün alabiliyorlar. Domatesleri 2 liradan satan üreticilerimiz var. 1 ton verse 2 bin lira elde edebiliyor. Mevsimine göre sebzeler yetiştiriyorlar, seralar boş kalmıyor" ifadelerini kullandı.
- Yaz mevsiminde en çok domates yetiştiriliyor
Bulancak ilçesindeki Talipli köyünde 20 yıldır seracılık yapan Ali Ayar ise yaz mevsiminde daha çok domates ürettiklerini belirterek, şunları kaydetti:
"Domatesin satışı daha fazla. Biz genelde toptan veriyoruz. 2 bin kök domates fidesinden iklim şartlarına bağlı olarak 15 ile 23 ton arasında domates alınabiliyor. Pazara toptan veriyoruz. Bir aileyi 2 dönüm sera fazlasıyla geçindirir, fındık bu kadar karlı değil. Devamlı satarak eve gelir elde etme şansı var, fındıkta ancak bir kez ürün alabiliyoruz."
Kaynak: AA