'Dünyada Tıbbi Olarak Kullanılan Bir Çok Bitkinin Ana Vatanı Türkiye”

Türkiye’nin bitki ve böcek kaçakçıların gözdesi olduğunu kaydeden yaklaşık 35 yıldır tıbbi ve aromatik doğal çiçek soğanları ihracatı yapan Süleyman Bilgin, dünyada tıbbı olarak kullanılan bir çok bitkinin ana vatanının Türkiye olduğunu söyledi.

'Dünyada Tıbbi Olarak Kullanılan Bir Çok Bitkinin Ana Vatanı Türkiye”

Türkiye’ye turistik amaçlı gelen eğitimli kişilerin özellikle Karadeniz Bölgesi’nde bitki ve böcekleri kaçırarak ülkelerine getirdiklerini ifade eden Bilgin Çiçekçilik Firması Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Bilgin,” Dünyada tıbbı olarak kullanılan bir çok bitkinin ana vatanı Türkiye. Bütün Avrupa ülkelerinde yetişen bitkilerinin büyük bir kısmı Türkiye’de endemik olarak yetişmektedir. Dolayısıyla Türkiye bu konuda cazip bir hale gelmiştir. Avrupa ve Amerika’da teknoloji geliştiği için yıllar evvel bu ülkelerden casusluk altında gelenler ülkemizden bir çok bitki toplayarak ülkelerine gönderdiğini biliyoruz. Dolayısıyla topladıkları bitkileri ülkelerinde teknoloji ile beraber doku kültürü olarak üretiyorlar. Bunları mamul hale getirip tekrar bize satabiliyorlar. Başka gelişmekte olan ülkelere satabiliyorlar. Bizim ülkemizde yetişen cazip olan bu ürünlerin belli bir koruması yok. Bununla ilgili kanunlarımız henüz yeterince oluşturulamamış. Bu iş için gelenler oradaki ilaç firmaların yetiştirdiği eğittiği seçilmiş insanlar. Bir çoğu da yakalanamıyor” dedi.

BİZDEN ALIP İLAÇ OLARAK BİZE SATIYORLAR
Ülkelerine götürdükleri bu bitkileri ilaç olarak Türkiye’ye sattıklarına dikkat çeken Bilgin, ”Getirdikleri bitki türlerini ağırlıklı olarak ilaç sanayisinde kullanıyorlar. Yeterli önlem alınamıyor. İşin arkasında büyük ilaç firmaları var. Orada bunları doku kültürüyle üretip ilaç ham maddesi olarak etken maddelerini çıkartıp ilaç halinde bize geri dönüşüm olarak satıyorlar. Ülkemiz bunu ne yazık ki alıp ithal ediyor. Bizim hedefimiz okullarda yetişen öğrencilerimizin ufku açılsın. Yüksekokullarda tıbbi ve aromatik bitkiler hakkında eğitim verilmelidir. Hatta Trabzon’da, KTÜ’de bu yapılmalıdır. Ancak bunun yanında laboratuvar çalışmalarında bu etken maddelerin çıkartılıp ilaç sanayine girmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE’DE YAKLAŞIK 8 BİN BİTKİ TÜRÜ VAR
Dünyada 20 bin bitki türünün olduğunu bunların yaklaşık 8 bin türünün Türkiye’de bulunduğuna dikkat çeken Bilgin, “Dünyada 20 bin bitki türü var. Türkiye’de ise yaklaşık 8 bin bitki türü var. Bunların 4 bine yakını endemik türde. Dolayısıyla bu bitki türleri ülkemize turist olarak gelenlerin tehdidi altında. Saniyeler içinde yok olan bitkilerimiz var. Eğer sürdürülebilir bir koruma yapılamıyorsa o zamanda sürekli yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Sadece bitkilerimiz yok yurt dışına kaçırılan böceklerimiz de var” diye konuştu.

ÇİÇEK SOĞANLARINDAN YILDA 1 MİLYON DÖVİZ GİRDİSİ
Karadeniz Bölgesi’nde 20 çeşit bitkinin ihraç edilerek pazarlandığını ifade eden Bilgin, “Bölgemizde 20 çeşit bitki ihraç anlamında pazarlanabiliyor. Türkiye’de 1970’li yıllarda çiçek soğanı ihracatından 2 milyon dolar civarında döviz girdisi sağlıyordu. Son yıllarda ise ülkemizde tahminen bu rakam yıllık 1 milyon dolar civarlarında seyrediyor. Bölgemizden yapılan ihracat ise bunun 6-7'de biri olabilir. İklim şartlarına göre bu ihracat kesintiye uğrayabiliyor” diye konuştu.

Kaynak: İHA