Hamas'tan intifada çağrısı

Hamas, Batı Şeria'daki Filistinlilere Gazze'de zafer için "kitlesel intifada" çağrısında bulundu.

Hamas'tan intifada çağrısı
Hamas, Batı Şeria'daki Filistinlilere Gazze'de zafer için "kitlesel intifada" çağrısında bulundu.

Filistin halkı İsrail'in 17 gündür süren Gazze katliamına karşı sokaklara indi. Mescid-i Aksa, Ramallah, Batı Şeria ve Ramallah ile Kudüs arasındaki Kalandiya bölgesinden on binlerce insanın Gazze'ye doğru yürüyüşe geçmesi ile "Üçüncü İntifada" yorumları yapıldı. Yürüşlere engel olmak isteyen İsrail askerlerinin ateş açması sonucu iki Filistinli hayatını kaybetti.

İsrail polisi ile Gazze katliamına karşı sivil direnişe geçen Filistinliler arasında büyük çatışmalar yaşanıyor. Batı Şeria'da 2 Filistinli genç İsrail askerleri tarafından vurularak öldürüldü.

Ramallah'ta Kalandiya bölgesinde 20 binden fazla Filistinli Gazze'ye destek olmak ve İsrail'e karşı direnmek için sokağa döküldü.

Mescid-i Aksa'da da teravih namazı çıkışında halk yürüyüşe geçti. Kudüs'e doğru yürüyen kalabalık grupla İsrail askerleri arasında şiddetli çatışmalar meydana geliyor.

ÜÇÜNCÜ İNTİFADA YORUMU


Bu tepki, sosyal medyada 3. İntifada şeklinde yorumlansa da Filistin Hükümeti ve Hamas kanadı, halk ayaklanmasının niteliği hakkında henüz bir açıklama yapmış değil.

Sokaklarda on binlerce Filistinli var ve bu eylem hızla tüm ülkeye yayılıyor.

İSRAİL'İN DUVARINI YIKIYORLAR

Filistinli gençler, İsrail'in, Filistinlileri Kudüs bölgesinden soyutlamak amacı ile inşa ettikleri Kudüs ile Abu Dees bölgesini birbirinden ayıran duvarı yıkıyorlar.

Hamas'tan intifada çağrısı

"250 KİŞİ VURULDU"

Al Jazeera'ya konuşan Filistin Sağlık Bakanlığı Ramallah sözcüsü Osama Neccar "Kalandiye'den sadece gerçek mermiyle vurulan 250 yaralı hastanemize geldi. Gaz bombalarıyla veya plastik mermiyle vurulan yaralılar protesto yerinde müdahale ettik. Yaralılar baş, kalp ve boyun gibi hassas yerlerden vuruldu. Belliki öldürmek için vuruldular. Geçtiğimiz kısa süre içinde her dakikada bir yaralı hastaneye geliyordu" diye konuştu.

HAMAS'TAN TARİHİ ÇAĞRI

Hamas, Batı Şeria'daki Filistinlileri, Gazze'de zafer için "kitlesel intifada"ya çağırdı.

Hamas Sözcüsü Fevzi Berhum, yazılı açıklamasında, "Batı Şeria'daki halkımızı, Gazze'de hakiki ve fiili bir zafer elde edilmesi için kitlesel bir intifadaya ve İsrail düşmanıyla her türlü çarpışmaya çağırıyoruz" ifadesini kullandı.

Gazze'ye destek amacıyla "48 Binlik Yürüyüş" sloganıyla Ramallah'tan Kudüs'e ulaşmak isteyen binlerce Filistinli, Kalendiya kontrol noktasına gelmiş, burada İsrail askerleri ile Filistinliler arasında çatışma çıkmıştı.

İsrail askerlerinin göstericileri dağıtmak için gerçek ve plastik mermi, göz yaşartıcı gaz bombası ve tazyikli su kullanması sonucu 2 Filistinli hayatını kaybetmiş, 5'i ağır 200 kişi yaralanmıştı.

Batı Şeria'da 12 Haziran'da kaybolan 3 Yahudi yerleşimcinin 18 gün sonra ölü bulunmasının ardından Filistinli genç Muhammed Ebu Hudayr 2 Temmuz'da kaçırılmış ve yakılarak öldürülmüştü. İsrail olayların ardından 7 Temmuz'da "Koruyucu hat" adı altında Gazze'ye havadan, 17 Temmuz Perşembe akşamı da karadan saldırıya geçmişti. İsrail'in havadan, karadan ve denizden Gazze'nin çeşitli bölgelerine düzenlediği saldırılarda 797 kişi hayatını kaybetti, 5 bin 130 kişi yaralandı.