Burhaniye’de Zararcı Çobanlara Operasyon

Türkiye’nin en önemli zeytin üretim merkezlerinden Balıkesir’in Burhaniye ilçesindeki Çiftçi Malları Koruma Başkanlığı, zeytinliklere zarar veren çobanlara yönelik operasyon başlattı.


Yunuslar köyünde zeytinliklere zarar verdiği iddia edilen keçi sürülerini yakalayan bekçiler, iki çobana toplam 450 lira ceza kesti. İlçede 2 yıldan bu yana başkansız olan Çifti Malları Koruma Başkanlığına getirilen Ali Yaramış, 20 bekçiyle yörede zarar yapan koyun ve keçi çobanlarına karşı mücadele başlattı. Kır bekçileriyle düzenlenen operasyonlarda zeytinliklere zarar veren çobanlara ceza kesilmeye başlandı. İlçeye 20 kilometre uzaklıktaki Yunuslar köyünde, bir keçi sürüsünü zeytinliklerde yakalayan ekipler, 4 baş keçiyi alırken, çobanlara toplam 450 lira ceza kestikten sonra da keçileri çobanlara iade etti. Hayvan zararının önüne geçileceğini anlatan Çiftçi Malları Koruma Başkanı Ali Yaramış, “Bu köyde zarar çok önceden başladı.

Bütün köyün şikayeti üzerine önlem aldık. Bunu yapan arkadaşlarımız sürekli zarar yapıyorlar. Başta bunlarla güzellikle konuştum. Yapmayın arkadaşlar. Biz görev aldık zarara girmeyin dedim. Devam ettiler. Daha sonra gene şikayetler geldi. Köylünün hepsi şikayetçi. Bütün köylü şikayet ediyor. Sonunda yer tespiti yaptık. Ceza kestik ödemediler. Gene zarar yaptılar. Gene şikayetler gelmeye devam etti. En sonunda bu baskını yapmak zorunda kaldık. Şu anda 450 lira ceza kestik. Birine 350 lira, birine de 100 lira. Bu da caydırıcılık amacıyla yapıldı. Esas cezamız daha ağır olacak. Kanun karşısında buna katlanmak zorunda kalacaklar. Zeytinliklere ve ekil alanlara zarar veren çobanlarla mücadelemiz devam edecek” dedi.

Köy muhtarı Sami Ukan da, “Köyde hayvan zararı var. Denetimler sıklaştırılsın. Çok zarar olduğu için bu konuda şikayetçiyiz. Çiftçi malları da denetimlere başladı.

Kendilerine teşekkür ediyoruz. Daha iyi olmasını bekliyoruz” dedi.

Kaynak: İHA