Üniversiteler İşlenen Savaş Suçuna Sessiz Kalmadı

Türkiye’deki üniversite rektörleri ile birlikte ortak bir deklarasyon yayınlayarak, İsrail'in Gazze'ye karşı işlediği savaş suçunu kınayan YTÜ Rektörü Prof Dr. İsmail Yüksek, İsrail’e uygulanacak olan boykotun boyutlarını anlattı.

Üniversiteler İşlenen Savaş Suçuna Sessiz Kalmadı

111 üniversitenin rektörü ile birlikte ortak bir deklarasyona imza aratarak İsrail'in Gazze'ye saldırılarını kınayan Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Rektörü Prof Dr. İsmail Yüksek, Gazze için tüm üniversitelerde destek ve yardım kampanyaları başlatacağı bildirildi.

Gazze'de büyük bir insanlık dramının yaşandığı, bu katliama karşı bütün dünyanın, kör ve sağır gibi davrandığı vurgulanan Gazze'deki zulme karşı ulusal ve uluslararası platformda kamuoyu oluşturma konusunda her türlü sorumluluğun alınacağı ifade edilen deklarasyonda, Gazze'de hayatını kaybeden ve yaralanan mağdurlar için İsrail yönetiminin tazminat ödemesi için tüm hukuki yolların kullanacağı, katliam emrini veren ve uygulayanların, uluslararası hukuk nezdinde hesap vermelerinin ve cezalandırılmalarının takipçisi olunacağı aktarıldı.

İSRAİL İLE YAPILAN ÜNİVERSİTELERARASI İŞBİRLİĞİ DURDURULDU
Türkiye'deki üniversitelerin İsrail ile olan akademik, kültürel ve sosyal ilişkilerine değinen Prof. Dr. İsmail Yüksek, öğrenci ve akademisyen değişimi, ortak projeler, ortak yürütülen sempozyum ve konferanslar konusunda az da olsa yürütülen çalışmalar olduğunu, rektörler olarak alınan bu ortak kararla, bu çalışmaların tamamen durdurulduğunu söyledi.

“İŞLENEN SAVAŞ SUÇUNA SESSİZ KALAMAZDIK”
Türk üniversitelerinin sergilemiş olduğu bu ortak tavrın, üniversite düzeyinde akademik protesto olarak atılan ilk adım olduğunun altını çizen YTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek, üniversite rektörleri olarak böyle bir girişime neden ihtiyaç duyduklarını, kendisini bu süreçte en çok etkileyen olayı ve bundan sonra olabilecekleri şu cümlelerle değerlendirdi.

“Son yıllarda Gazze’de yaşanan zulüm günden güne artarken, özellikle son günlerde yaşanan savaş suçu denilebilecek katliamlar, sessiz kalınamayacak bir duruma geldi. Zulüm gören ve yardım bekleyen kardeşlerimizin çaresiz görüntüleri bizleri derinden etkiledi. Özellikle çocukların hedef alındığı ve dünyanın sessiz kaldığı bir ortamda akademik dünyanın sesinin yükselmesi gerektiği inancıyla bu kararı aldık. Kısa zamanda ulaşmaya çalıştığımız üniversitelerimiz çağrımıza katıldı.

Zaman kısıtlılığı nedeniyle ulaşamadığımız ve bizimle aynı görüşü paylaşan daha çok üniversitemizin olduğunu çok iyi biliyorum. O yüzden eklemek isterim ki burada verilen saya takılmamak gerekir, bizimle hemfikir olan ve çok acil bir iletişim ağı kurmamız gerekliliği ile o an için ulaşamadığımız birçok rektör arkadaşımız var.”
İsmail Yüksek, bundan sonra olacakları ve boykotun boyutlarını rektörlerle birlikte yayınladıkları deklarasyonla şunları söyledi;
"- Türkiye üniversiteleri rektörleri olarak, Gazze'deki kardeşlerimize uygulanan bu insanlık dışı katliam bitinceye ve Gazze ablukası kalkıncaya kadar, İsrail yönetiminin katliamını kınamayan İsrail'deki üniversitelerle her türlü akademik, kültürel ve sosyal ilişkilerin sonlandıracağımızı,
-İsrail yönetiminin katliamına karşı tepki koyan, sesini yükselten, protesto eden İsrail Üniversiteleri ve Musevi Bilim insanlarıyla ise her türlü akademik, kültürel ve sosyal ilişkilerimizin devam ettirilmesi, katliamı sonlandırma ve barış için yapılacak her türlü girişimi destekleyeceğimizi,
-Kendileri; ülkelerinin dışında barış ve huzur içinde yaşarken, kendi vatanlarında acı çeken ve hayatını kaybeden Filistinli mazlumlar için, İsrail yönetimine tepki koyan Musevi cemaatlerine ve vatandaşlarına her türlü desteği vereceğimizi kamuoyuna deklare ederiz."
Kaynak: İHA